ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că Washingtonul „se opune ferm” operațiunii militare a Turciei în nord-estul Siriei, dar că nu va trimite soldați americani în mijlocul „lungului conflict” dintre turci și kurzi, informează dpa, AFP și Agerpres

„Să fie clar, noi (SUA) nu abandonăm forțele kurde partenere”, a declarat Mark Esper jurnaliștilor, adăugând că forțe ale SUA rămân alături de kurzi în unele zone ale Siriei și că SUA au retras doar 50 de soldați din zona de conflict.

Oficialul american a acuzat Turcia că a pus SUA într-o „situație dificilă” și a menționat că i-a cerut omologului turc ca Ankara să pună capăt operațiunii militare din nord-estul Siriei, dar că nu a primit niciun semn că Turcia va face un pas înapoi.

„Nu am niciun semn sau indiciu că ei (turcii) vor să-și suspende” operațiunea, a declarat Mark Esper în timpul unei conferințe de presă la Washington, în urma unei discuții telefonice purtate joi cu omologul său turc, Hulusi Akar.

Mark Esper a subliniat că și alți oficiali americani, precum și alte state membre NATO, „au îndemnat Turcia să-și oprească această incursiune”, atrăgând atenția Ankarei că este responsabilă pentru orice evadare a combatanților grupării „Stat Islamic” din închisori în timpul atacurilor turce asupra kurzilor.

Forțele kurde au anunțat vineri fuga a cinci jihadiști ai grupării S.I. dintr-o închisoare din apropiere de Qamishli, în nord-estul Siriei, după raidurile aeriene turce din zonă.

Intervenția turcă peste frontiera cu Siria a fost condamnată de mai multe state occidentale, care acuză posibila scăpare de sub control a miilor de jihadiști deținuți în închisorile controlate de Forțele democrate siriene (FDS), principala grupare armată din regiunea autonomă kurdă și partener al Occidentului în lupta antijihadistă.