ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Premierul israelian  Benjamin Netanyahu, a promis să anexeze o parte strategică din Cisiordania ocupată dacă va câștiga alegerile legislative din 17 septembrie, anunță Jerusalem Post.

„Astăzi, îmi anunț intenția de a aplica, într-un viitor guvern, suveranitatea Israelului asupra Văii Iordanului și a părții de nord a Mării Moarte”, a declarat Netanyahu în cadrul unei conferințe de presă de la Ramat Gan, din apropiere de Tel Aviv.

Valea Iordanului reprezintă circa 30% din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967. Valea Iordanului se întinde între Marea Moartă, în sud, și orașul israelian Beit Shean în nord, având o suprafață de 2.400 km2.

Anunțul lui Netanyahu intervine cu o săptămână înainte de alegerile legislative israeliene, care se anunță aprig disputate.

Netanyahu, care face o campanie de dreapta și care îi curtează pe coloniștii evrei favorabili anexării Cisiordaniei, este în prezent umăr la umăr cu cel mai apropiat rival, fostul șef al armatei Benny Gantz, în fruntea partidului centrist „Albastru-alb”.

SUA, care au sprijinit necondiționat Israelul după venirea lui Donald Trump la Casa Albă la începutul lui 2017, ar urma la rândul lor să prezinte planul lor detaliat de pace pentru Orientul Mijlociu după alegerile israeliene.

Acest plan va fi „o oportunitate istorică și unică de a aplica suveranitatea noastră asupra coloniilor din Iudeea și Samaria și în alte locuri-cheie pentru securitatea noastră, patrimoniul și viitorul nostru”, a adăugat Netanyahu, în fața drapelelor israeliene.

Cu câteva zile înainte de alegerile legislative din aprilie, Netanyahu a promis deja anexarea coloniilor evreiești din „Iudeea și Samaria”, numele biblic al Cisiordaniei ocupate.

Chiar dacă colonizarea de către Israel a Cisiordaniei și a Ierusalimului de Est a continuat sub toate guvernele israeliene din 1967, ea s-a accelerat în ultimii ani sub impulsul lui Netanyahu și a aliatului său de la Washington, Donald Trump.

În prezent, peste 600.000 de israelieni au o coexistență adesea conflictuală cu trei milioane de palestinieni în Cisiordania și Ierusalimul de Est, notează AFP.