ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În numele distanțării sociale, o nouă dictatură se conturează în viitorul nu prea îndepărtat, tot felul de invenții tech fiind propuse pentru a controla oamenii, de la câini roboți, care să asigure paza sănătății publice prin parcuri, la cipuri sub pielea elevilor sau drone care să urmărească mișcarea oamenilor.

Relaxarea restricțiilor impuse în timpul epidemiei de coronavirus vine la pachet cu propuneri din ce în ce mai diverse privind monitorizarea oamenilor.

Câini roboți

În parcurile din Singapore, respectarea regulilor privind distanțarea socială a fost încredințată unui câine robot, anunță Digi24.


"Haideți să menținem sănătatea orașului Singapore”, a spus, în engleză, câinele-robot de culoare galben-negru, în timpul patrulei sale. "Pentru siguranța voastră și a celor din jur, vă rog stați la cel puțin un metru distanță. Mulțumesc”, a adăugat acesta, cu o voce feminină blândă.

Mașinăria pe patru picioare este controlată de la distanță și a fost construită de Boston Dynamics.

Brățări termometru

În Beijing, elevii de gimnaziu din Beijing au revenit la cursuri dotați cu brățări electronice, create pentru a emite o avertizare în caz de febră, anunță Agerpres, citând AFP.


Aceste brățări inteligente înregistrează în timp real temperatura elevilor.  În cazul unei temperaturi ridicate - peste 37,2 grade - brățara trimite o alertă către cadrele didactice, iar ele sunt încurajate să anunțe imediat poliția.

Cipuri sub pielea elevilor

Premierului israelian Benjamin Netanyahu a propus, recent, implantarea de cipuri sub pielea elevilor, ca soluție pentru respectarea distanței sociale recomandate pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus, scrie Adevărul.

„Vreau să fie implantat la copii, să fie echipat cu un senzor care să declanșeze alarma când cineva se apropie, la fel ca în cazul mașinilor”, a declarat Netanyahu, precizând că a vorbit deja cu experți în tehnologie despre acest lucru.

Drone cu portavoci


Poliția din capitala Spaniei, Madrid, a recurs la drone echipate cu portavoci pentru a-i convinge pe oamenii care se plimbau pe străzi să intre în casă și să se autoizoleze pentru a evita noi îmbolnăviri cu coronavirus, relatează EFE, potrivit Digi24.


Dronele care transmis mesaje de avertizare au ajuns și în România, la Cluj. Prefectul județului Cluj spune că dronele au rolul de a informa autoritățile cu privire la aglomerări de persoane, pentru a ști unde și cu cât personal să acționeze.

”Respectați toate reglementările autorităților. Stați în casă! Ieșiți din locuință numai pentru a merge la serviciu sau pentru urgențe. Suntem aici pentru sănătatea dumneavoastră”, acesta este mesajul pe care clujenii îl pot auzi pe străzi, atunci când dronele de supraveghere trec pe deasupra.

Sistem de recunoaștere facială

După cum a relatat ActiveNews, Poliția Română cumpără un sistem de recunoaștere facială pentru a obține date din Facebook sau de pe camere de supraveghere. Valoarea contractului depășește 4 milioane de lei. Autoritățile susțineau anterior că sistemul va recunoaște, pe baza trăsăturilor faciale, doar condamnații, persoanele urmărite și dispăruții.