ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Supremă a Statelor Unite a anunțat că dorește să fie reconsiderat cazul florăresei Barronelle Stutzman, care a refuzat, din convingeri religioase, să realizeze aranjamentul floral pentru "căsătoria" unui cuplu gay, scrie Il Giornale.


În urma deciziei din 4 iunie în favoarea lui Jack Phillips, cofetarul care a refuzat să creeze un tort personalizat pentru căsătoria unor homosexuali, Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite dorește ca acum să fie reconsiderat și cazul lui Barronelle Stutzman.


Bob Ferguson, procurorul general al statului Washington, și cuplul de același sex format din Curt Freed și Robert Ingersoll, au dat în judecată Arlene's Flowers di Richland, florăria deținută de Barronelle Stutzman, o femeie în vârstă de 73 de ani, deoarece în septembrie 2013 aceasta a refuzat să lucreze pentru căsătoria cuplului gay.

Ingersoll era client al florăriei de cel puțin nouă ani, cumpărând numeroase aranjamente florale de aici.  Când Ingersoll a vrut să cumpere aranjamente florale pentru "căsătoria" sa cu o persoană de același sex,  Barronelle Stutzman a refuzat, spunând că nu poate face asta datorită credinței salereligioase bazată pe faptul că nu există decât o singură căsătorie, aceea dintre un bărbat și o femeie.

Spunând că s-a simțit „foarte rănit și tulburat emoțional",  Ingersoll a dat-o în judecată, acuzând-o că ar fi încălcat legea anti-discriminare a statului Washington ( așa numita The Wlad), precum și legea privin protecția consumatorului (Cpa).

Stutzman s-a apărat susținând că cele două acte normative nu se pot aplica atitudinii sale și aranjamentelor florale, care sunt o formă de exprimare artistică, protejată de Primul Amendament. Femeia a spus că dacă ar fi fost de acord cu cererea cuplului gay, i s-ar fi încălcat drepturile sale constituționale la libertatea de exprimare, exercitarea liberă a profesiei și libera asociere.

Cazul a ajuns în fața Curții Supreme de la Washington care a dat dreptate cuplului de homosexuali, Procurorului General și celor de la American Civil Liberties Union, respingând toate argumentele florăresei.

Judecătorii din Washington au ajuns la concluzia, în februarie 2017, că guvernul poate constrânge exprimările artistice și participarea la evenimente cu care anumite persoane nu sunt de acord.

Iată însă că acum Curtea Supremă a Statelor Unite tremite  cauza florăresei vs Washington la Curtea Supremă din Washington, anulând decizia instanței și dispunând ca aceasta să-și reconsidere cazul, în lumina deciziei recente a Curții Supreme Federale,  care a dat dreptate, la începutul lunii trecute, cofetarului din Colorado care, și el,  refuzase să facă un tort de nuntă pentru un cuplu gay.

Atât florăreasa Stutzman, cât și cofetarul Phillips au fost reprezentați de Alliance Defending Freedom, un grup juridic creștin specializat în libertatea religioasă. În ambele cazuri, organizația a susținut că primul amendament împiedică guvernul să-i pe forțeze americani să-și folosească vocația pentru a exprima mesaje explicite, cum ar fi căsătoria între persoane de același sex.