ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moscova se pregătește sistematic pentru acțiuni agresive împotriva Alianței Nord-Atlantice. Așa susține ministrul polonez al Apărării din Polonia, Antoni Macierewicz, Polonia fiind țara care se teme cel mai mult că Rusia vrea să își extindă influența dincolo de propriile frontiere.

După ce Moscova a anexat Peninsula Crimeea în 2014 și a continuat să susțină forțele separatiste din estul Ucrainei, în Polonia s-au amplificat temerile privind dorința de expansiune geopolitică a rușilor.
"Până acum, întreg comportamentul Rusiei arată pregătirea sistematică pentru acțiuni agresive. A venit vremea să discutăm deschis despre aceste lucruri", a afirmat Macierewicz într-un interviu publicat de cotidianul Rzeczpospolita, citat de Reuters.  

Recent, două avioane rusești au fost implicate într-un incident cu un distrugator american care tocmai plecase din portul polonez Gdynia. Potrivit unui oficial american, acest incident a reprezentat cea mai agresivă interacțiune între cele două părți, în ultima periodă.

În iulie, Varșovia va găzdui un summit NATO, la nivel de șefi de state, ocazie cu care Polonia va cere creșterea prezenței militare pe flancul estic al alianței.

În 2014, Alianța Nord-Atlantică a suspendat cooperarea cu Rusia, pe fondul implicării acestui stat în conflictul din Ucraina. Pe de altă parte, Rusia susține că mutarea trupelor NATO în apropierea frontierelor sale ar viola acordul NATO-Rusia din 1997.