ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a câștigat alegerile generale desfășurate marți în această țară, informează Jerusalem Post.  Partidul său, Likud, și coaliția din care face parte au obținut 61 de locuri în Knesset, Parlamentul israelian, suficient pentru a forma un nou Guvern.

Cu peste 98% dintre voturi numărate, opoziția, grupată în jurul partidului „Albastru și Alb” al lui Benny Gatz, a reușit să câștige 55 de locuri.

Azi noapte, Netanyahu a revendicat victoria și a anunțat că va începe formarea unui nou Guvern.

„Blocul de dreapta condus de Likud a câștigat clar. Mulțumesc cetățenilor israelieni pentru încrederea lor. O să încep formarea unui nou guvern cu partenerii noștri încă din această noapte”, a declarat el.

Anterior, pe baza unor exit-poll-uri, și opoziția anunțase că a câștigat. „Publicul israelian a spus ce-a avut de spus. Mulțumesc miilor de activiști și celor un milion de votanți. Aceste alegeri au un câștigător clar și un învins clar. Netanyahu a promis 40 de locuri în Parlament și a pierdut”, a spus Benny Gatz, general în rezervă și fost șef al Statului Major al Armatei Israeliene.

Președintele țării, Reuven Rivlin, se va întâlni cu liderii partidelor care vor intra în Parlament. Shas, UTJ și URP au anunțat marți noapte că-l vor propune pe Netanyahu, în timp ce Kahlon și Yisrael Beyteni au declarat că vor aștepta rezultatele finale. 
 
Partidul Muncii și Meretz au anunțat că-l vor recomanda pe Gatz pentru funcția de premier.
 
Alegerile vin în contextul în care Benjamin Netanyahu a fost inculpat, oficial, pentru corupție în luna martie. Dacă va forma un nou Guvern, Netanyahu ar fi al cincilea mandat ca premier în fruntea Israelului.