ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul polonez Mateusz Morawieki afirmat, marți, că „sprijinul și protejarea familiei” se află în centrul politicilor guvernului său, iar dacă adversarii valorilor tradiționale vor un „război cultural”, „atunci noi îl vom câștiga”, scrie Breitbart.

În discursul rostit în parlament înaintea învestirii guvernului, după victoria  partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS) la alegerile de luna trecută, 
premierul Poloniei a vorbit despre planurile partidului de a extinde cheltuielile de asistență pentru  familie și de a-i proteja pe copii de „experimente sociale”, făcând aluzie la presiunile grupurilor liberal-progresiste de a introduce ideologia de gen în școli.

„Nu există consimțământ pentru experimente sociale și revoluții ideologice. Viitorul copiilor noștri este în joc, iar acest viitor ar trebui să stea în mâinile părinților, deoarece aceasta este normalitatea”, a declarat premierul, citat de presa de la Varșovia.

„Copiii sunt de neatins”, a afirmat șeful Executivului, avertizând că „oricine ridică mâna - o mână ideologică - ridică mâna către întreaga comunitate”.

„Cine dorește să ne otrăvească copiii cu ideologie, să îngrădească părinții, cine vrea să rupă legăturile de familie, să intre în școli fără invitație și să scrie manuale ideologice, pune o bombă sub Polonia și vrea să provoace un război cultural în Polonia”, a adăugat el. 

Nu va fi război. Nu o voi permite. Dacă sunt unii care încearcă să ducă un război cultural, atunci noi îl vom câștiga. Familia îl va câștiga, deoarece familia are o valoare de arcă a Poloniei. Iar a fi polonez înseamnă a fi normal”, a adăugat premierul.

În același discurs, Mateusz Morawiecki a promis că guvernul său va continua reformele sociale și politica de ajutoare sociale care au contribuit la victoria conservatorilor în alegeri.

Referitor la Alianța nord-atlantică, Morawiecki i-a criticat încă o dată pe liderii care o „pun sub semnul întrebării” și „slăbesc securitatea noastră și amenință” Uniunea Europeană și NATO, o aluzie la președintele francez Emmanuel Macron care a declarat recent că Alianța este „în moarte cerebrală”. 
 
Aflat la putere pentru al doilea mandat consecutiv, Partidul Lege și Justiție (PiS) nu va renunța la reformele din justiție, chiar dacă, marți, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a criticat dur aceste măsuri avute în vedere de Varșovia. Morawiecki afirmă că, de acum încolo, Polonia nu va mai accepta orice decizie a Uniunii Europene: „Am intrat într-o Uniune Europeană în care toți suntem egali, nu într-una în care unii sunt elevi și alții sunt profesori”.