ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În plină criză separatistă, presa din Spania dă exemplul dorinței de unire a României cu R. Moldova

Ochii lumii rămân ațintiți în aceste zile pe Catalonia, unde se așteaptă momentul în care premierul Carles Puigdemont va tranșa chestiuneea proclamării independenței regiunii. Iar în funcție de declarația sa, și reacția Spaniei, scrie NapocaNews.

Mulți au scris că exemplul Cataloniei ar putea oferi și altora idei secesionoste. Corsica, Flandra, Insulele Feroe sau Noua Caledonie sunt câteva regiuni care ar putea găsi inspirație în experiența Cataloniei.

Dar, în  timp ce separatismul și secesionismul par să ia amploare peste tot în Europa, exista și opusul, scriu jurnaliștii de la ziarul La Tribuna de Catagena. Ei trec astfel în revistă regiunile sau națiunile care încearcă să se unească, pentru că împărtășesc aceleași valori culturale și istorice.

Lista nu putea să nu cuprindă și cazul Romaniei și al Republicii Moldova. Jurnaliștii spanioli observă ca nu doar identitatea comună românească leagă cele două state, ci și ajutorul pe care moldovenii l-ar primi astfel, ei urmaâd să intre automat în Uniunea Europeană, daca s-ar decide unirea.

Mai mult, ei insistă pe istoria Republicii Moldova, care a obținut independența la începutul anilor ’90 și a obținut recunoașterea oficială a statalității la 2 martie 1992.

Așadar, după experieța independenței, există moldoveni, chiar dacă nu toți, care vor reunificarea cu țara-mamă, Romania, remarcă spaniolii.

Pe lângă cazul României și al R. Moldova, jurnaliștii mai dau și alte exemple (mai putin probabile) de state care s-ar putea unifica: Grecia și Cipru sau chiar varianta unirii Danemarcei, Suediei și Norvegiei intr-un singur regat unit.