ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin a înaintat Parlamentului noi amendamente constituționale, care prevăd menționarea lui Dumnezeu în Constituție și fixarea principiului că o căsătorie nu poate fi posibilă decât între un bărbat și o femeie, au relatat media de stat și oficiali din Rusia, preluați de AFP și DPA, conform Agerpres.

Putin a anunțat în ianuarie ca Rusia va schimba Constituția din 1993, inițiativa fiind în mare măsură văzută ca o pregătire a terenului pentru după 2024, anul în care se termina al patrulea și ultimul său mandat prezidențial.

Aceste amendamente constituționale au fost adoptate în unanimitate de deputați în prima lectură, dar Vladimir Putin a înaintat alte 24 de pagini de amendamente înainte de a două lectură, cea mai importantă, prevăzută la 10 martie, a anunțat luni președintele Dumei, Viaceslav Volodin.

„Amendamentele președintelui sunt rezultatul dialogului său cu reprezentanți ai tuturor facțiunilor și ai societății civile”, a precizat el într-un comunicat publicat de Duma, camera inferioară a Parlamentului rus.

Amendamentele prevăd ca mențiunea la „credința în Dumnezeu” a rușilor să fie introdusă în Constituție și stipulează că o căsătorie este uniunea dintre un bărbat și o femeie, a precizat pentru AFP un vicepreședinte al Parlamentului, Piotr Tolstoi.

„Sunt bucuros că acest amendament a fost inițiat de șeful statului”, a mai spus el, potrivit agenției oficiale de presă TASS.

Promovarea publică a homosexualității este interzisă în Rusia, printr-o lege promulgată de Putin în 2013.

Noile amendamente interzic de asemenea ca porțiuni ale teritoriului rus să fie date altor state și declară ilegală orice solicitare sau acțiune în acest sens.

Vladimir Putin a evocat ideea de a introduce principiul interzicerii căsătoriei între persoane de același sex la mijlocul lunii februarie, în cadrul unei întâlniri cu un grup de lucru format de Kremlin pentru a pregăti reforma. „Cât sunt eu președinte, nu se va întâmpla”, a spus el atunci.