ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Experții au numit data de 22 iulie „Ziua Apocalipsei”, când Rusia ar putea să nu mai livreze deloc gaze Germaniei și Europei prin Nord Stream 1. Dar evenimentele se precipită...

Pe 22 iulie urmează să expire perioada de 10 zile în care Rusia făcea verificarea anuală a conductei Nord Stream 1.

Iar cele mai negre temeri că regimul de la Moscova va folosi aceast pretext pentru a sista total livrările de gaze către Europa par să se confirme chiar înainte de această dată.

Potrivit unei știri Reuters, Gazprom și-a informat cel puțin unul dintre clienți că a declarat Forță Majoră.

„Forța Majoră” este o clauză care se poate invoca între partenerii contractuali pentru nerespectarea acordului.

Forța Majoră este o situație care nu poate fi controlată de parteneri și deci exonerează de răspundere.

Scrie Reuters:

„Compania monopolistă rusă de export al gazelor Gazprom a declarat forță majoră în privința livrărilor de gaze către Europa cel puțin unui client important, începând cu 14 iunie, potrivit unei scrisori văzute de Reuters.”

Scrisoarea este datată 14 iulie, adică la o lună după ce condițiile de forță majoră ar fi început să se manifeste și ea invocă „circumstanțe extraordinare” aflate dincolo de capacitatea Gazprom de a le controla.

Reuters citează o sursă care afirmă că respectivul client care a primit scrisoarea este Germania, prin conducta Nord Stream 1.

Bloomberg confirmă informația și susține că cel puțin trei clienți ai Gazprom au primit astfel de scrisori în care este invocată forța majoră.

Se pare că „forța majoră” este legată de turbina de la Nord Stream 1 care a fost blocată de Canada în virtutea sancțiunilor și în lipsa căreia gazele nu pot fi livrate.

Compania germană Uniper a confirmat și ea că a primit notificare de la Gazprom despre sistarea livrărilor de gaze.

Germania se pregătește de mai multă vreme pentru șocul teribil pe care l-ar reprezenta întreruperea totală a aprovizionării cu gaze din Rusia.

Nu este clar încă dacă toată Europa este vizată de măsura Gazprom sau doar Germania.

Potrivit unor previziuni sumbre ale economiștilor de la compania financiară elvețiană UBS, în cazul în care Rusia taie gazul pentru toată Europa, efectele ar fi dramatice. De pildă, moneda Euro ar cunoaște o devalorizare fulgerătoare cu 10%.

Oricum, războiul adevărat de-abia acum începe. Este vorba de Războiul Economic, care se anunță mult mai devastator decât cel militar din Ucraina.