ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iranul a emis un mandat de arestare pe numele președintelui american Donald Trump și altor 35 de oficiali americani, cu privire la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani și a cerut ajutorul Interpolului să pună mandatul în executare, a anunțat luni procurorul Teheranului, Ali Alqasimehr, citat de agenția iraniană de presă Fars, relatează Reuters.
 
Statele Unite l-au asasinat pe Soleimani, comandantul Forței Qods din cadrul Corpului Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii islamice, într-un atac cu un avion fără pilot (dronă) la 3 ianuarie, la aeroportul din Bagdad.

Washingtonul l-a acuzat pe Soleimani că se află în spatele unor atacuri ale unor miliții proiraniene vizând forțe americane în regiune.

Mandatele au fost emise în baza unor acuzații de crimă și terorism, precizează Alqasimehr.

Iranul a cerut Interpolului să emită ”notițe roșii” cu privire la Trump și alți oficiali acuzați de Republica islamică de faptul că au participat la asasinarea lui Soleimani, a precizat procurorul.

Din acest grup fac parte oficiali civili și militari, a anunțat Alqasimehr, fără să prezinte detalii.

Iranul va continua să facă demersuri în acest sens după ce Trump pleacă de la Casa Albă, a precizat el.

Asasinarea lui Soleimani a adus Iranul și Statele Unite pe marginea prăpastiei unui război, după ce Iranul a lansat, câteva zile mai târziu, rachete de croazieră vizând ținte americane în Irak.