ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O femeie șaman prezentată ca fiind „șef Putanny” din tribul Yawanawá din Amazon a efectuat miercuri un ritual păgân în cadrul unui panel, după ce membrii au discutat despre „Climă și natură” la întâlnirea Forumului Economic Mondial (FEM) 2024 din Davos, Elveția.

După o discuție despre pregătirea unui viitor „cu net zero [emisii] și pro-natură”, o femeie prezentată ca fiind „șef Putanny” din tribul Yawanawá din Amazon a ținut un scurt discurs în care a cerut ajutor pentru „vindecarea planetei”. 

Ea s-a prezentat ca reprezentând „vocea naturii” și „vocea pădurii” și a concluzionat: „Când suntem cu toții uniți în inimile și gândurile noastre, Mama noastră Pământ ne va asculta”.

Ea a început un ritual păgân de „binecuvântare”, frecându-și mâinile și recitând o „rugăciune” înainte de a sufla aer asupra capului fiecărui participant la panel (VIDEO la sfârșit).

Experții FEM participanți la panel și șeful Putanny și-au dat apoi mâinile în aplauzele audienței și au primit ovații în picioare din partea câtorva persoane, în special din partea fostului vicepreședinte al SUA și alarmist climatic Al Gore.

Relativ recent, în 2005, femeilor li s-a permis să se inițieze ca lideri spirituali, sau șamani, din tribul Yawanawá. Potrivit Vivejar, o resursă de informații online despre Brazilia, tribul consideră că „șamanii sunt gardieni ai cunoștințelor tribului, de la medicină la arte, și învață secretele magice împreună cu spiritele”.

O altă pagină dedicată Yawanawá recunoaște că „puterea șamanică este ambivalentă, deoarece permite simultan capacitatea de a vindeca și de a provoca boli” și că „acuzațiile de vrăjitorie și otrăvire în rândul Yawanawá apar atât între grupuri, cât și în interiorul lor, provocând tensiuni sociale periodice care pot da naștere la sciziuni.”

Într-o lucrare din 2004, intitulată „Antropologia vrăjitoriei și magiei negre agresive în Amazonia”, menționată de LifesiteNews, Neil L. Whitehead și Robin Wright subliniază că „... având în vedere motivațiile de autoîmbunătățire care i-au adus pe mulți către o înțelegere populară a șamanismului, două aspecte definitorii ale șamanismului din Amazonia – sângele (adică violența) și tutunul – au fost pur și simplu șterse din astfel de reprezentări.”

Autorii confirmă prin multe exemple că șamanismul a fost folosit în mod tradițional pentru a provoca moarte și suferință inamicilor, precum și pentru a vindeca. Ei merg până la a afirma că „practicile rituale ale vindecătorilor sunt strâns legate de atacurile din partea ucigașilor șamani și nu pot fi înțelese în afara acestora”.

FEM nu susține oficial o anumită religie sau spiritualitate, dar găzduiește paneluri „ecumenice” în timpul reuniunilor sale anuale, care implică participanți de diferite religii.

Anul trecut, un vorbitor al FEM a dezvăluit în timpul unei discuții „Păstrarea credinței” că i s-a spus să nu folosească cuvintele „Dumnezeu”, „credință” și „religie” în timpul discursului său.

Printre participanții la discuția de anul acesta „Climă și natură” s-au numărat directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva; CEO-ul Grupului Ingka, Jesper Brodin; André Hoffmann, vicepreședintele companiei de medicamente Roche Holding; și președintele Grupului Băncii Mondiale, Ajay Banga.