ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noua investigație privind posibilele „standarde duble” privind calitatea a 30-35 de produse vândute în Ungaria și în Europa Occidentală va analiza sortimentele de bere, băuturi răcoritoare, înghețată, produsele de rotiserie, sosuri și dressingurile de salate, a afirmat marți Robert Zsigo, secretar de stat, responsabil cu supervizarea rețelei alimentare, transmite MTI. 

Dacă sunt găsite diferențe între calitatea produselor alimentare fabricate pentru piețele din Europa Centrală și cele din Europa Occidentală, Comisia Europeană va trebui să rezolve problema, a explicat Robert Zsigo. Problemele par să fie prezente și pe piețele din Slovacia și Croația, a adăugat oficialul maghiar, informează Agerpres.

Guvernul de la Budapesta pregătește un proiect de lege prin care vrea să forțeze companiile multinaționale să precizeze pe etichetele produselor vândute în Ungaria dacă există diferențe de calitate sau în privința ingredientelor, UE examinează proiectul, a  explicat Robert Zsigo.

În martie, Autoritatea Sanitară — Veterinară din Ungaria (NEBIH) a finalizat analiza unui număr de 96 de produse achiziționate în Ungaria, Austria și Italia. Din totalul celor 84 de produse alimentare, au fost analizate șapte sortimente de bere și cinci tipuri de mâncare pentru animale. Au fost descoperite diferențe în 71 de cazuri, inclusiv 30 de cazuri în care erau diferențe legate de gust, opt cazuri în care erau ingrediente diferite și 33 de cazuri în care și gustul și ingredientele erau diferite, a explicat Zsigo. Analiza a demonstrat că în unele cazuri sunt vândute în Ungaria produse de calitate mai slabă decât în Europa Occidentală, sub același brand sau sub un brand comparabil, susține oficialul ungar.

Bulgaria a declarat sâmbătă că va efectua verificări la diferite produse alimentare ale unor companii multinaționale vândute în statul balcanic și le va compara cu alimentele vândute în țări vest-europene mai bogate, pe fondul preocupărilor legate de calitate, informează Reuters.

Grupuri de consumatori s-au plâns că branduri populare folosesc ingrediente de calitate mai proastă pentru produse vândute în Europa centrală și de est decât pentru cele vândute în țări ca Germania și Austria.
 
În ceea ce privește România, ministrul Agriculturii Petre Daea, spunea că avem nevoie de ajutor de la partenerii externi pentru a putea descoperi dacă există diferențe de calitate între produsele comercializate în România de un producător și cele comercializate în Vestul Europei. 
 
„Nu avem competența legală de a preleva probe pe teritoriul altui stat. Pentru a ajunge la aceasta fază, ministrul Agriculturii, în speță cel care vă vorbește acum, a adresat la omologii din 5 state o scrisoare. Aici nu este joacă, aici nu te duci cu sacoșă, nu suntem aventurieri pe aici."