ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timpul discursului său special la summitul Forumului Economic Mondial de la Davos 2024, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că este „încrezător că putem construi o nouă ordine globală multipolară, cu noi oportunități de conducere și cu echilibru și dreptate în relațiile sale dintre națiuni”.

„Dar multipolaritatea creează complexitate”, a adăugat el. „Lăsată așa, ar putea adânci faliile între nord și sud, est și vest, între economiile dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, în cadrul G20 și între țările G20 și toți ceilalți.”

„Singura modalitate de a gestiona această complexitate și de a evita o alunecare în haos este printr-un multilateralism în rețea reformat și incluziv. Acest lucru necesită instituții și cadre multilaterale puternice și mecanisme eficiente de guvernanță globală. Fără acestea, fragmentarea ulterioară este inevitabilă, iar consecințele sunt clare”, a spus Guterres.

„Vedem o epidemie de impunitate în întreaga lume. Vedem că unele țări fac tot ce este necesar pentru a-și promova propriile interese cu orice preț, de la invadarea Ucrainei de către Rusia la Sudan și, mai recent, Gaza.”

Guterres a deplâns faptul că „părțile aflate în conflict ignoră dreptul internațional, calcă în picioare Convențiile de la Geneva și chiar încalcă Carta Națiunilor Unite”.

Vorbind despre rolul guvernelor și companiilor private în reglementarea Inteligenței Artificiale, el a cerut un „model de guvernanță în rețea și adaptabil”, în care ONU „îndeplinește un rol central, de convocare”.

„Sectorul privat conduce în ceea ce privește expertiza și resursele IA, și avem nevoie de implicarea deplină a sectorului privat în efortul nostru, împreună cu mai multe părți interesate, pentru a dezvolta un model de guvernanță care să fie conectat și adaptabil”, a adăugat el.

„Cred că ONU trebuie să îndeplinească un rol central, de convocare. Consiliul consultativ pe care l-am creat pentru Inteligența Artificială a făcut deja recomandări preliminare privind guvernarea IA care adaptează beneficiile acestei noi tehnologii incredibile, reducând în același timp riscurile.”