ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA ar fi fost un rezultat mai bun pentru Serbia, în special în ceea ce privește conflictul cu fosta provincie Kosovo, a afirmat președintele sârb Aleksandar Vucici, care a anunțat însă că îl va felicita pe democratul Joe Biden, transmite EFE.

"Acum trei zile am spus că probabil va câștiga Biden și că pentru Serbia ar fi mai bine să câștige Trump. Și astăzi spun același lucru. Însă îl voi felicita pe Biden pentru succesul său", a declarat Vucici, citat de agenția Tanjug. "Relațiile mele personale sunt mai bune cu Biden decât cu Trump, dar ar fi mai ușor cu Trump, căci nu a participat la bombardamentele asupra Serbiei", a explicat liderul de la Belgrad. 

În 1999, pe vremea când era senator și membru al Comisiei pentru relații externe, Biden a susținut bombardamentele NATO în Serbia, soldate cu moartea a mii de civili sârbi. De asemenea, Biden se lăuda că efortul său de a pune capăt războiul din fosta Iugoslavie a fost unul dintre „cele mai importante momente” din lunga sa carieră politică.
 
Democratul a fost și unul dintre inițiatorii unui proiect de leged din Senatul SUA, din 1995, prin care era ridicat un embargo al ONU asupra armelor bosniacilor care luptau împotriva sârbilor.

Serbia nu recunoaște nici acum independența declarată unilateral de către Kosovo în 2008, și susținută de Washington și de majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, dar nu de China și Rusia.