ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Planul Serbiei de a se alătura unei uniuni economice conduse de Rusia nu sună bine la Bruxelles, în condițiile în care statul sârb vrea să devină membru al blocului comunitar. 

Belgradul este decis să adere, la sfârșitul lunii viitoare, la Uniunea Economică Eurasiatică, creată de președintele Vladimir Putin pentru a concura piața liberă europeană și pentru a reconstrui sfera de influență a Rusiei în rândul fostelor state membre ale Uniunii Sovietice, informează Bloomberg.

Executivul UE a cerut ferm Serbiei anularea oricăror acorduri comerciale bilaterale cu alte state dacă vrea să devină parte a blocului comunitar. Liderii de la Bruxelles au declarat că și-ar dori să vadă o aliniere mai rapidă a Belgradului la politicile UE.

Dar oficialii sârbi au ignorat recomandările UE, anunțând că vor semna un acord privind aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică pe 25 octombrie. Organizația condusă de Rusia include și Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.

Planul nu este deloc „o piedică pentru integrarea europeană”, a declarat ministrul sârb al Comerțului, Rasim Ljajici. Avertismentul Comisiei Europene nu va afecta decizia Serbiei de a încheia acest acord cu Moscova, a adăugat el.

Liderii UE au indicat faptul că și-ar dori să vadă mai multe angajamente ale Serbiei în vederea aderării, mai ales având în vedere rezultatele celui mai recent raport privind progresele statului, care arată că Serbia a făcut progrese modeste în vederea alinierii politicilor externe și de securitate cu cele europene.

Liderii sârbi au declarat faptul că apartenența la UE este o prioritate, un obiectiv pe care să-l atingă până la jumătatea deceniului viitor. În același timp, statul are legături istorice și religioase cu Rusia, care îi ajută să împiedice recunoașterea internațională a fostei provincii sârbe, Kosovo.

Totodată, Rusia a donat avioane de vânătoare și tancuri liderilor sârbi, inclusiv președintelui Vucici, notează Bloomberg.