ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia și Grecia sunt implicate într-un scandal care tinde să devină un conflict în toată regula, informează presa elenă.

Astfel, Grecia este gata să-și extindă suveranitatea în zona de coastă spre vest de la 6 până la 12 mile marine. Anunțul a fost făcut de către Ministrul de externe demisionar al Greciei, Nikos Koțias.

„Politica noastră externă se apropie de un punct semnificativ din ultimii 120 de ani”, a spus acesta, deschizand o politică importantă, extinderea suveranității țării noastre, pentru prima oară după 70 de ani, de cand am obținut Dodecanezul.” Koțias, care a demisionat săptămâna trecută, a mai adăugat că decretul prezidențial de extindere a apelor teritoriale este deja scris. 

Prima reactie a Ankarei a venit de la ministerul de externe al Turciei, Mevlout Cvusoglu. Intr-un interviu, acesta a declarat: Grecia face deseori astfel de afirmații. Populism, în primul rând. Suntem pentru o rezolvare pașnică a chestiunii. Le vom da răspunsurile potrivite și îi vom pune la locul lor. Grecii știu foarte bine că nu vom permite o astfel de decizie. Vrem să rezolvăm problemele din Marea Egee într-un mod pașnic. Grecii știu foarte bine că nu vom permite o extindere până la 12 mile… Guvernul turc nu va permite extinderea apelor teritoriale ale Greciei la 12 mile marine, e un Casus Belli al Parlamentului Turciei care e valid…”. De asemenea, ministrul turc de externe l-a invitat urgent, la Ankara, pe ambasadorul Greciei.

Site-ul Cuvântul Ortodox amintește, în context, despre proorocirea Sfântului Cosma Etolul și tâlcuirea acesteia de către un alt Sfânt, Sfântul Paisie Aghioritul. De remarcat este că Sfântul Cosma Etolul a făcut aceste proroociri în secolul XVIII!
 
Iată ce spunea atunci, Sf. Cosma Etolianul:
 
Turcii vor fugi, dar vor veni din nou și vor ajunge pana la Examilia. In cele din urma vor fi alungati in Kokkini Milia. Dintre turci, o treime vor fi omorâți, o treime se vor boteza și doar o treime vor ajunge la Kokkini Milia".

Iată și tâlcuirea profeției de către Sf. Paisie Aghioritul:

„Atunci când uneori se discuta despre proorocia Sfântului Cosma Etolianul, care spune că turcii vor ajunge până la localitatea Hexamilia (lb. greacă = șase mile), că va fi război intre Grecia și Turcia etc., Starețul Paisie preciza:

– Lumea nu are minte. Și așa oamenii sunt astăzi ca niște legume fierte dacă vor și auzi despre război, vor muri pe drumuri. In felul acesta insa, se face cale liberă turcilor. Să avem răbdare. In Grecia există cinci localități cu acest nume. Hexamilia, despre care vorbește Sfântul Cosma Etolianul, nu este localitatea de lângă Corint, de care spune lumea, ci este vorba despre prelungirea cu șase mile [deci exact de la 6 la 12 – n.n.] a teritoriilor maritime grecești din Marea Egee. Dacă se va face această prelungire, Turcia va considera aceasta provocare și pricină de război.

Și încă:

– Gheronda, cum îmi voi da seama că razboiul se apropie?

– Când vei auzi la televizor de mutarea granițelor maritime, atunci va veni și războiul”.
 
Despre istoria conflictului eleno-turc, mai multe puteți citi aici.