ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conform unei surse diplomatice europene, mai marii Europei l-au făcut pe premierul Alexis Tsipras să cedeze și să accepte acordul cu liderii Eurogrupului prin ”waterboarding mental”.

Dezvăluirea a fost făcută de Ian Traynor, editorialistul ziarului britanic The Guardian, corespondent la Bruxelles. Iar titlul comentariului său este emblematic: ”Europa se răzbună pe Tsipras”.

Simularea înecului (waterboarding) este una dintre cele mai cunoscute tehnici folosite de CIA. În cele mai multe cazuri, deţinutul este legat de o bancă înclinată, cu picioarele ridicate. Fruntea şi ochii sunt acoperiți cu o bucată de pânză, iar anchetatorul toarnă apă peste pânză, care, în timpul operaţiunii e trasă asupra nasului şi gurii prizonierului. Respiraţia acestuia era astfel blocată pentru 20-40 de secunde. Prizonierul este astfel convins că se îneacă.
Nu are altenative și atunci spune tot ce știe. Pe scurt, cedează.
 
Această procedură extrem de controversată, care se află în manualul cu tehnici de tortură ale Agenției Centrale de Informații a SUA, cu scopul intimidării victimei și extragerii de informații, a fost folosită de liderii europeni care au negociat cu Tsipras. 
 
Potrivit sursei europene citate de ziaristul britanic, cancelarul Angela Merkel, președintele francez Francois Hollande și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au folosit, în timpul întrevederii private avute luni cu Alexis Tsipras waterboarding mental. Cei trei i-ar fi impus șefului guvernului de la Atena să facă reformele pe care le vor sau să se resemneze văzându-și țara în afara euro și băncile prăbușindu-se.
 
”O imagine respingătoare care evidențiază cât am decăzut față de standardele europene ale solidarității și unității”, scrie ziaristul britanic.