ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O activistă pro-viață din SUA a fost adusă la tribunal în cătușe la mâini și la picioare, ca și cum ar fi fost un criminal periculos, și a spus că a fost pedepsită cu izolare prelungită, fiind ținută într-o celulă cu luminile aprinse 24/7.

Heather Idoni, inculpată într-un proces FACE (Freedom to Access Clinic Entrances) din Washington, D.C., a declarat pentru LifeSiteNews că a fost ținută în izolare 22 de zile. Într-un interviu acordat LifeSiteNews, ea a spus că a primit această pedeapsă pentru că a împărțit mâncarea cu colegii deținuți. Idoni a mărturisit că i s-a permis să iasă în afara celulei sale doar două ore la miezul nopții în fiecare zi și că luminile celulei ei au fost continuu aprinse. Idoni se află în închisoare de când a fost condamnată în toamna anului trecut.

Avocatul pro-viață Cal Zastro, care s-a alăturat lui Idoni într-o altă acțiune de salvare pro-viață în Tennessee și a fost, de asemenea, condamnat pentru încălcarea Legii FACE, a declarat pentru LifeSiteNews că, atunci când Idoni a fost adusă în sala de judecată pentru un proces la Nashville, șeriful a dispus ca femeia de vârstă mijlocie să fie încătușată la mâini, la talie și la picioare, de parcă ar fi fost un criminal periculos.

Zastro a spus că, la intrarea în sala de judecată, judecătorul, surprins, a ordonat îndepărtarea cătușelor. Inițial, șeriful a fost de acord să scoată cătușele de la o singură mână pentru a-i permite lui Idoni libertatea de a scrie, o concesie necesară pentru ca ea să ia notițe, deoarece atunci se reprezenta în instanță. Numai la insistențele judecătorului indignat au fost îndepărtate, în cele din urmă, cătușele de la ambele mâini, deși șeriful a lăsat cătușele din jurul taliei și picioarelor.

Idoni se confruntă cu peste 50 de ani de închisoare într-o închisoare federală și cu amenzi de peste 1 milion de dolari pentru că a participat la mai multe salvări pașnice pro-viață în Washington, D.C., Michigan și Tennessee. Dacă Idoni va primi pedepse maxime în aceste cazuri, ea va fi condamnată la cea mai lungă pedeapsă cu închisoarea din istoria mișcării americane a nesupunerii civice pentru apărarea drepturilor omului.

Idoni a continuat să își mărturisească credința, în timpul închisorii și tratamentului aspru la care a fost supusă. Ea a declarat LifeSiteNews prin telefon din închisoare că știe că „Dumnezeu va fi glorificat” și că, de când stă în închisoare, „nu a încetat niciodată să simtă prezența Lui”.

Anticipând o posibilă încarcerare pentru participarea la o acțiune de salvare pro-viață în 2022 în Washington, D.C., Idoni a spus că s-a rugat timp de doi ani pentru toți cei pe care îi va întâlni în închisoare. Deși a întâlnit pușcăriași implicați în satanism și vrăjitorie, Idoni a spus că crede că Dumnezeu „poate să mă salveze”.

În timpul petrecut în spatele gratiilor a avut parte și de o bucurie. Idoni a împărtășit povestea unui bărbat pe care l-a întâlnit în timp ce era transportată într-o altă închisoare. Bărbatul i-a spus că și-a dus iubita să facă avort în Los Angeles. Însă cei doi au fost descurajați să-și ucidă copilul când au întâlnit niște consilieri pro-viață în afara clinicii. Bărbatul i-a spus lui Idoni că, datorită femeilor eroice ca ea, copilul lui urma să nască în două luni. Idoni a spus că „a fost toată un zâmbet” când a ieșit din vehiculul de transport.

Verdictul pentru Idoni va avea loc pe 14, 15 și 17 mai.

Documentul Națiunilor Unite privind regulile internaționale pentru tratamentul uman al prizonierilor, intitulat Reguli minime standard ale Națiunilor Unite pentru tratamentul deținuților (Regulile Nelson Mandela), interzice izolarea „peste 15 zile consecutive” (Regula 44), considerând că acesta este un „tratament sau pedeapsă crudă, inumană și degradantă”. Regulile Nelson Mandela (Regula 43) interzic, de asemenea, „ținerea unui deținut într-o celulă permanent întunecată sau luminată constant”.

Avocatul lui Idoni, Robert Dunn, a declarat pentru LifeSiteNews că, deși închisoarea poate avea dreptul la propriile reguli, „ar trebui să se conformeze” standardelor internaționale stabilite în Regulile Mandela.

În același timp, potrivit International Justice Resource Center, jurisprudența internațională susține că umilirea unui deținut, inclusiv prin reținerea în cătușe de picioare, poate fi considerată tortură sau tratament inuman și o încălcare a demnității.