ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O nouă lovitură a administrației Trump pentru comunitatea LGBT. Administrația de la Washington a scutit Statele Unite de prevederile  din noul acord de liber schimb cu Canada și Mexicul -  USMCA-  care vizau, printre altele, aplicarea protecției drepturilor pentru comunitatea LGBT.

După negocieri dure, Statele Unite, Mexic și Canada au semnat oficial, la 30 noiembrie, un nou tratat de liber schimb, Acordul economic Statele Unite, Mexic, Canada (USMCA). Este o victorie pentru Donald Trump care pulverizase un acord precedent, NAFTA, aflat în vigoare de peste 20 de ani.
 
Site-ul canadian Global News notează însă că au fost făcute unele schimbări în ceea ce privește dispozițiile privind discriminarea, dintr-un draft publicat anterior, și care se referea la segmentul privitor la protecția drepturilor LGBT +.
Statele Unite nu au o lege federală care să interzică discriminarea bazată pe orientarea sexuală și identitatea de gen, iar legiuitorii republicani au amenințat că vor acționa asupra acordurilor trilaterale dacă vor impune astfel de protecții.


Draftul inițial cuprindea un angajament de a adopta „politici care protejează lucrătorii împotriva discriminării pe motive de angajare pe bază de sex, inclusiv în ceea ce privește sarcina, hărțuirea sexuală, orientarea sexuală și identitatea de gen”.
 
Varianta finală a acordului include însă doar un angajament pentru ca țările semnatare să pună în aplicare „politicile pe care le consideră adecvate pentru a proteja lucrătorii împotriva discriminării în ceea ce privește angajarea lucrătorilor”, pe baza unor caracteristici.

O notă de subsol nouă clarifică în mod explicit faptul că nu va fi nevoie de modificări ale legii în Statele Unite, liniștind temerile republicanilor că odată cu noul acrod ar putea fi obligați să treacă protecția drepturilor LGBT + în capitolul „drepturi civile”.

Decizia de a schimba aceste prevederi din primul draft al acordului a fost luată în spatele ușilor închise, iar motivul schimbării nu a fost făcut public. Se pare că vine în urma unei scrisori din partea congresmanilor republicani care au avertizat că textul original "ar submina dreptul Statelor Unite" de a decide când , dacă și cum trebuie abordate chestiuni legate de drepturile civile, clasele protejate și drepturile la locul de muncă.

Discriminarea bazată pe orientarea sexuală a fost scoasă în afara legii în Canada încă din 1996, în timp ce în 2017 au fost adoptate legi care interzic discriminarea bazată pe identitatea de gen.

Mexicul a scos în afara legii discriminarea bazată pe orientarea sexuală în 2003, și este la un pas de a scoate în afara legii discriminarea bazată pe identitatea sau expresia de gen.