ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Donald Trump intenționează să semneze un ordin executiv, prin care să elimine dreptul la cetățenie pentru nou-născuții de pe teritoriul Statelor Unite cu părinți de altă cetățenie decât cea americană. Anunțul a fost făcut de liderul american in documentarul realizat de site-ul american de știri „Axios”, care urmează să fie difuzat duminică pe HBO.

„Toate persoanele născute sau naturalizate în Statele Unite și care, astfel, se supun jurisdicției americane sunt cetățeni ai SUA și ai statului unde locuiesc”, se stipulează în al 14-lea Amendament al Constituției americane, ratificat la data de 9 iulie 1868. Altfel spus, toate persoanele născute în SUA sunt cetățeni americani, indiferent de statutul părinților, excepție făcând doar copiii diplomaților. Realitatea constituțională este însă pe cale să se schimbe. 

În documentarul realizat de „Axios”, Trump a afirmat că se gândește serios să elimine dreptul la cetățenie prin naștere, deși este conștient că această decizie extrem de controversată ar putea fi contestată vehement în Justiția americană. „Mi s-a spus întotdeauna că este nevoie de un amendament constituțional. Dar, știți ce? Nu este nevoie!”, a spus liderul american, precizând că poate face această schimbare printr-un decret, scrie site-ul „Axios”, care prezintă fragmente din documentar. Când realizatorii l-au avertizat că o asemenea abordare ar putea provoca o amplă dispută, Trump a răspuns sec: „Acest lucru poate fi făcut, în mod categoric, printr-o lege a Congresului. Dar, acum, mi s-a spus că pot să o fac print-un decret”, a adăugat el. „Suntem singura țară din lume în care o persoană intră și are un copil, iar nou-născutul devine, practic, cetățean al Statelor Unite, cu toate avantajele ce decurg din asta (…) Este ridicol! Acest lucru trebuie să înceteze!”, a declarat Trump, adăugând: „Acțiunea a demarat și se va concretiza printr-un decret”. Președintele s-a arătat extrem de surprins că „Axios” a aflat despre intenția sa. „Nu am crezut că știe cineva despre asta în afară de mine”, a exclamat Trump.