ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tribunal din Bulgaria a recunoscut oficial căsătoria dintre două femei care s-au căsătorit în Franța, acesta fiind primul caz în care o căsătorie homosexuală este recunoscută în Bulgaria, informează Associated Press, potrivit News.ro

Potrivit sursei citate, australianca Kristina Palma s-a căsătorit cu Mariama Dialo, cu cetățenie franceză, în Franța, în 2016 și a primit aprobarea inițial de a locui, lucra și călători în Bulgaria și în UE în baza faptului că este căsătorită cu un cetățean UE.

Ulterior, Bulgaria a anulat aceste decizii, argumentând că mariajul între persoane de același sex nu este legal în țară.

După o bătălie legală care s-a încheiat miercuri, tribunalul i-a confirmat drepturile lui Palma ca soție a unui cetățean UE.

Avocata lor, Denița Lyubenova, a spus că decizia poate fi un prim pas în legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex.

Denița Lyubenova este o activistă LGBTQ și fondatoare a unei organizații al cărei scop este legalizeze căsătoriile între persoane de același sex în Bulgaria.

Cazul din Bulgaria, precum și modul de operare par identice cu cel cuplului americano-român Hamilton/Coman, care a cerut statului român să le recunoască mariajul realizat în Belgia. De remarcat este că în cazul țării vecine, nu s-a găsit nici măcar un bulgar care să joace rolul celui de-al doilea „soț”.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a României a stabilit că nu recunoaște decât dreptul la liberă circulație și la ședere pe teritoriul țării al celor doi. 
 
Reamintim că în problemele familiei, fiecare stat membru al UE este suveran, liber să-și aleagă legislația în acest domeniu.