ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regimul de la Kiev a solicitat țărilor membre ale Alianței să realoce în favoarea sa suma de 3,4 miliarde de dolari, destinată inițial sprijinirii forțelor afgane care luptau cu talibanii.

Ziarul Politicoscrie că regimul Zelenski a cerut să îi fie realocat lui așa-numitul Afghan National Army Trust Fund, format din donații ale statelor membre NATO, cu scopul de a fi folosiți împotriva Rusiei.

Statele Unite nu au contribuit la „fondul afgan”, însă în trecut ele au mai furnizat Ucrainei echipamente militare destinate fostului regim de la Kabul.

În această primăvară, Washingtonul a trimis Kievului 16 elicoptere Mi-17 de fabricație rusească, achiziționate inițial pentru folosul Kabulului.

Responsabili occidentali au declarat pentru Politico că aliații NATO poartă discuții despre redirecționarea fondurilor destinate Afganistanulului către Ucraina, dar decizia aparține fiecărei țări donatoare.

Banii sunt în prezent înghețați. În funcție de decizie, ei urmează fie să transferați țărilor care au contribuit la fond, sau trimiși în Ucraina.

Dacă fondul va fi utilizat în beneficiul Kievului, cel mai probabil el va fi integrat în Ukraine Comprehensive Assistance Package, creat de NATO în 2016 pentru a veni în ajutorul Ucrainei.

Regimul de la Kiev este INTEGRAL dependent de NATO pentru finanțarea efortului său de război cu Rusia și menținerea țării în stare de funcționare.

În afara sprijinului militar, Zelenski cere ca finanțatorii occidentali să acopere uriașul său deficit bugetar de 38 de miliarde de dolari pentru 2023.