ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția Reuters a prezentat azi conținutul planului de pace elaborat de Volodimir Zelenski și discutat, printre alții, cu președintele SUA, plan care ar trebui să fie dezbătut într-un Summit global pentru pace. Extrem de interesant de remarcat, din planul difuzat de Reuters și citat de Agerpres, lipsește una dintre principalele revendicări ale lui Zelenski, des formulate după invazia rusă: despăgubirile masive de război pe care Rusia ar trebui să le achite după încheierea ostilităților.

Planul în 10 puncte al lui Zelenski:

1. Siguranța radiologică și nucleară, cu accent pe restabilirea securității în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, din Ucraina, care este acum ocupată de Rusia.

2. Securitatea alimentară, incluzând protejarea și asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace națiuni din lume.

3. Securitatea energetică, cu accent pe restricțiile de preț asupra resurselor energetice rusești, precum și pe sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii energetice, din care jumătate a fost afectată de atacurile rusești.

4. Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților, inclusiv a prizonierilor de război și a copiilor deportați în Rusia.

5. Restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei – despre care Zelenski a spus că „nu poate fi negociată” – și reafirmarea acesteia de către Rusia în conformitate cu Carta ONU.

6. Retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.

7. Justiție, care să includă înființarea unui tribunal special care să judece crimele de război rusești.

8. Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare și refacerea instalațiilor de tratare a apei.

9. Prevenirea escaladării conflictului și construirea unei arhitecturi de securitate în spațiul euro-atlantic, incluzând garanții pentru Ucraina.

10. Confirmarea încheierii războiului, care să includă un document semnat de părțile implicate.