ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi prăznuim doi sfinți, frați după trup. Este vorba despre Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Roma.

Am precizat că „cei din Roma” pentru că Biserica are în sinaxar nu mai puțin de 3 perechi de sfinți, frați după trup și doctori fără de arginți cu numele Cosma și Damian.

Cei mai vestiți sunt Sfinții Cosma și Damian care se prăznuiesc pe 1 noiembrie și care au trăit în Asia Mică în secolul 4. O altă pereche de sfinți, tot frați după trup, doctori fără de arginți și ei și cu aceleași nume se pomenesc pe 17 octombrie și au trăit în părțile Arabiei pe la sfârșitul secolului 3.

Și, în fine, mai avem pe cei doi sfinți doctori fără de arginți Cosma și Damian, și ei frați după trup, pe care, iată, îi pomenim joi, pe 1 iulie și care au trăit la Roma în secolul 3.

Ei au rămas în conștiința Bisericii pentru darul vindecării pe care îl aveau și, mai ales, pentru faptul că îi tratau pe semeni gratuit.

Permanent Sfinții Cosma și Damian dădeau mărturie că vindecarea vine de la Dumnezeu și că, doar prin propria lor putere, nu ar fi reușit nimic. Este scris în viața sfinților că au fost pârâți că erau creștini și au fost duși în fața împăratului roman păgân Carinus. Împăratul însă i-a lăsat liberi după ce sfinții l-au pedepsit cu un fel de paralizie și, apoi, când el a mărturisit că Hristos este Dumnezeul cel adevărat, l-au vindecat la loc.

În viața Sfinților Cosma și Damian este scris că au fost uciși din invidie de către un alt doctor pe când culegeau plante medicinale undeva într-un loc retras, pe un munte. Așadar, Sfinții Cosma și Damian își preparau singuri doctoriile din plante medicinale, deci am putea spune că erau și farmaciști.

Din totdeauna, cu cât sunt mai mulți bani în joc, cu atât este mai greu să renunți la ei. Din cele mai vechi timpuri și, așa cum vedem, până azi medicina și farmacia au fost o uriașă sursă de câștig și era un lucru extrem rar, specific, iată, doar sfinților, de a renunța la atât de mulți bani și a avea dragostea de a-i trata pe cei bolnavi gratuit.

Doamne ajută!

O rubrică de Silviu Andrei Vlădăreanu

Redactor: Rafael Udriște

TVR, Universul credinței