ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O, de când totul a devenit mai simplu și doar „la un click! distanță”, evident că este din ce în ce mai complicat ca lucrurile să funcționeze.
 
Transmisiunea TV prin satelit, dependentă de un modem capricios, funcționează când are ea chef. Dacă n-are chef, scoți totul din priză, scoți toate mufele din găurile unde părea că se simt atât de bine și aștepți... În caz că ai noroc, își revine... dacă nu, telefonezi... La telefon mergi din roboată în roboată, că inteligența artificială are voce feminină, iar roboatele sunt politicoase, bine crescute, îndrumându-te să aștepți liniștit, ascultând o muzică pe care nu poți s-o suferi, până te „preia” o inteligență naturală, net diferită -din punct de vedere al comunicării- de inteligența artificială: „Da, vă rog?” Indiferent ce încerci să explici, inteligența naturală îți spune să scoți cartela -sau ce naiba e aia- din modem și să o bagi la loc. Niciodată chestia asta nu a mers. Pe urmă îți zice să scoți din priză, să scoți mufele din găurici, adică să faci tot ce-ai făcut deja fără niciun rezultat. Ultima soluție- care ar trebui să fie prima- este să-ți trimită un specialist.  De obicei, omul e singurul din județ, deoarece se consideră că: „hei! cum dracului! n-are cum să se defecteze, deci n-avem nevoie de depanatori!” Specialistul îți înlocuiește modem-ul, nu înainte de a te asigura că deși arată diferit de ăla vechi, e doar aceeași Mărie cu altă pălărie și nu trebuie să-ți faci mari iluzii! Noul modem funcționează cam până când părăsește specialistul incinta, dar nu mai are importanță, că ești deja resemnat. 

Dacă tot n-ai televizor, hai mai bine să plătești niște facturi prin telefon, deoarece banca unde ai contul e mai digitalizată ca oricând și lucrurile merg excelent, cu o viteză fantastică! Totul, desigur, prin telefonul inteligent! După ce ai completat pe Smart Bussines Ordinul de plată, folosind o lupă (deoarece spre deosebire de toate imaginile din telefon pe care le poți lesne mări, cu două degete alunecând pe ecran, șmecheria asta nu merge și la formularul Ordinului de plată nici dacă îl rogi frumos) și ai răsuflat ușurat, fiind gata să-i dai drumul „pe țeavă”, ei bine, hei! se dovedește că te cam grăbești și că mai trebuie o confirmare a dorinței tale de a face plata, prin Smart Token! Perfect! O simplă confirmare, ce poate fi atât de greu? Numai că vezi un cerculeț rotindu-se vesel pe ecran, și se tot rotește, se tot rotește... Nu-i nimic, ești băiat mare, mai încerci o dată. Și dacă tot nu merge, încă o dată. Cam după trei- patru încercări, când să „închizi sesiunea” ești anunțat că „există  o problemă tehnică” și „vă rugăm să încercați mai târziu”. Cum deja te-ai apropiat de prânz, mai bine lași pe după-amiază, că n-ai nimic de pierdut!... Zis și făcut! Da’ și după-amiază e o problemă și cerculețul iar se rotește fără speranță pe ecran! Hai să intri direct pe Smart Token, îți zici, să vezi care e problema! Păi, problema e fie că trebuie să schimbi codul PIN (nu încerca, șmechere să pui unul mai vechi, pe care ți-e mai lesne să îl ții minte, că ești anunțat că l-ai mai folosit și să-ți fie rușine! Ia să-ți alegi altul, de preferința unul pe care să îl uiți imediat ce l-ai folosit!) fie că „problema tehnică” nu s-a rezolvat. Dacă ai noroc, totuși, până la urmă trebuie doar să copiezi un cod. Nu știi de ce, dar îl copiezi! Cu inima cât un purice intri din nou pe Smart Bussines și constați, bingo! că, de astă dată, banca îți face favoarea de a primi plata! 

Dacă au trecut suficiente ore de când ai scos televizorul din priză, poate că într-un mod cu totul și cu totul bizar funcționează și ăla! 

Lucrurile par să meargă bine... hai să ștergi cookies-urile din laptop, că n-o fi mare lucru! Ei, pe dracu! E mare lucru! Că nu te mai crede badea FACEBOOK că tu ești tu! trebuie să dovedești! Trebuie să dovedești cu doi factori... și să-ți arăți și cartea de identitate. Și să mai faci niște șmecherii... și să schimbi parola (iar, nu încerca, șmechere, cu o parolă pe care ai mai folosit-o, că badea FACEBOOK te prinde și te ciufulește! Alege alta, dintre acelea pe care le uiți instantaneu după ce le-ai tastat!) 
..................................................................................
Știu, o să ziceți că sunt o nepricepută retrogradă, o nostalgică a tehnologiilor depășite, că nu înțeleg progresul și civilizația și nici farmecul unei zile de weekend petrecute în compania noilor tehnologii. Problema, de fapt, este că, din motive temeinice, eu chiar îmi și doresc să rămân așa.