ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Stat de la Washington a oprit publicarea unei declarații a Grupului celor Șapte care declara recentele alegeri din Rusia drept o „farsă”.

Textul declarației, redactat pe un ton extrem de critic, care ridiculiza scrutinul din Federația Rusă, fusese pregătit de Italia, care prezidează anul acesta G7, scrie La Repubblica.

Foarte interesant este că textul – inclusiv termenul „farsă” – s-a bucurat de aprecierea lui Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, însă a fost considerat nepotrivit de către Departamentul de Stat și de secretarul de stat Antony Blinken, care coordonează politica externă a Statelor Unite.

Aceasta dezvăluie existența unor divergențe grave în sânul administrației Biden, cel puțin în privința relațiilor Washingtonului cu regimul Putin.

Motivul oficial pentru care Departamentul de Stat a blocat declarația G7 ar fi fost „dorința de a nu oferi Moscovei un motiv pentru a se amesteca și mai mult în alegerile din SUA”.

O explicație de fațadă.

În realitate, însă, este evident că o declarație precum cea propusă de guvernul Giorgiei Meloni ar fi adâncit prăpastia dintre Occident și Rusia. Lucru pe care diplomația de la Washington nu pare dispusă să îl accepte.

Îndepărtarea Victoriei Nuland de la pupitrele de comandă ale Departamentului de Stat anunță schimbări importante.

Blocarea unui text care îl punea la zid pe Putin și noul său mandat prezidențial indică faptul că diplomația americană caută căi de „acomodare” cu un lider rus care va mai rămâne la Kremlin pentru încă cel puțin șase ani.

Jake Sullivan însuși declara că Washingtonul îl va privi pe Vladimir Putin ca pe „președintele Rusiei”.

În acest timp, Europa pare să fi preluat ștafeta belicoasă de la americani.

Guvernul Scholz a declarat că Berlinul nu va recunoaște rezultatul alegerilor din Rusiaîn vreme ce Emmanuel Macron pregătește trupe pentru Ucraina, inclusiv zonele unde acestea urmează să fie amplasate.

Iar Italia lui Meloni pritocește declarații războinice la adresa lui Putin.

Germania, Franța și Italia sunt cele mai puternice țări din Europa și dictează practic orientarea strategică a UE.