ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La solicitarea Kievului, Guvernul României a decis să trimită în Ucraina hrană în valoarea de peste 600.000 de lei, sumă la care se vor adăuga și cheltuielile cu transportul.
 
Solicitarea este în contrast cu exporturile masive de produse agroalimentare ale Ucrainei, din care foarte multe au ajuns în țara noastră, destabilizând total piața internă și provocând pierderi uriașe fermierilor români.

Miliardele de euro acordate, teoretic, cu împrumut Ucrainei de către Uniunea Europeană, împrumuturi garantate inclusiv de România, și permisiunea de a exporta fără taxe nu au fost de ajuns. Kievul a cerut României să livreze, gratuit, și produse alimentare, astfel că Guvernul s-a conformat și a anunțat trimiterea de hrană în valoare de peste 600.000 de lei în Ucraina, angajându-se să suporte și costurile de transport, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale. Solicitarea Ucrainei nu este o premieră, Executivul arătând că, din 24 februarie 2022 până în prezent, prin cererile formulate, Ucraina a solicitat autorităților statului român acordarea unor ajutoare umanitare ”destinate limitării consecințelor determinate de dezastrul cauzat de agresiunea militară desfășurată pe teritoriul ei”.

”Pentru a veni în ajutorul populației ucrainene puternic afectate de agresiunea militară rusă, a fost dispusă scoaterea din rezervele de stat și acordarea imediată de către România a unui ajutor umanitar extern de urgență pentru Ucraina. Ajutorul în produse alimentare are o valoare de 562.521,60 lei, fără TVA, la care se adaugă transportul, și constă în conserve carne porc, conserve de legume, conserve din carne cu legume (ciorbă)”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului adoptat de Guvern. Pentru că exporturile Ucrainei includ tot felul de produse alimentare, ceea ce înseamnă un surplus evident, cel mai probabil conservele sunt destinate soldaților ucraineni.

Se golește rezerva de stat

Potrivit Hotărârii de Guvern, predarea produselor alimentare se va realiza la punctul de trecere a frontierei Siret, România – Porubne, Ucraina, pe bază de proces-verbal de predare-preluare, de către reprezentanții desemnați ai Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, către reprezentanții autorităților abilitate de Guvernul Ucrainean. Transportul produselor se va asigura cu mijloace de transport ale Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale sau ale operatorilor economici depozitari. Cheltuielile aferente participării la acțiune pentru personalul din cadrul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale – Aparat Propriu, respectiv din cadrul unităților teritoriale subordonate Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, cheltuielile de transport pe parcurs intern și orice alte cheltuieli ocazionate de îndeplinirea acțiunii, realizată cu mijloace puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, precum și orice alte cheltuieli ocazionate de îndeplinirea acțiunii de acordare a ajutorului umanitar se vor suporta din bugetul activității finanțate integral din venituri proprii al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Ciorbă și tocană

Ucraina va primi, din partea României, 2.332 de kg de conserve carne de porc, în valoare de circa 60.000 de lei, 12.600 de kilograme conserve de legume (tocană), în valoare de 274.680 lei, și 12.960 kilograme de conserve din carne cu legume (ciorbă), în valoare de 282.528 lei. Fondurile necesare reîntregirii stocului rezervă de stat diminuat cu aceste cantități se vor asigura din veniturile proprii ale Activității pentru intervenții operative și reîntregirea stocurilor diminuate, înființată pe lângă Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, arată Guvernul