ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În octombrie trecut, ministrul Apărării Vasile Dîncu, pe contrasens cu poziția oficială a României și a celorlalți aliați ai Ucrainei, a declarat că singura șansă a păcii în țara vecină e negocierea cu Rusia agresoare. La mijlocul acestei luni, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a afirmat într-o conferință de presă că există semnale că Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bâstroe, fapt având impact asupra mediului și Deltei Dunării.
 
Ulterior autoritățile ucrainene au făcut precizări în sensul că lucrările au fost parte a programului UE «Solidarity Lanes», menit să promoveze dezvoltarea rutelor logistice alternative pentru exporturile ucrainene în condițiile invaziei rusești. Personal văd în cele două ieșiri ale miniștrilor de la București ceva ce parcă vrea să provoace cu orice preț animozități între noi și ucrainenii și așa loviți nemilos și samavolnic de ruși. Iar dacă mă uit și la faptul că Dîncu și Grindeanu aparțin aceluiași partid nostalgic al leninistului-kgb-ist Iliescu, mă întâresc până la certitudine că lucrurile stau cum spun.
 
În sfârșit, un argument că în problema Bâstroe ministrul PSD n-a acționat cu bună credință este și acela că, dacă chiar credea că ucrainenii fac ceva în neregulă acolo (și nu exclud ca la limită să se fi întâmplat), putea să-l sune imediat pe omologul de la Kiev pentru explicații. Și nu să deschidă în public o dispută aprinsă cu Kievul, servind din plin propagandei Kremlinului; și asta într-un moment în care imperialismul rus banditesc tocmai vrea ca în țara vecină să nu mai rămână piatră pe piatră.
 
*Să fii român, urmaș al regilor Burebista și Decebal, și să preferi Republica în locul Regatului înseamnă să fii nu știu cum; de fapt știu cum, dar nu vreau să spun.

*Șeful grupului paramilitar rus Wagner tocmai a declarat că orașul Bahmut, epicentrul luptelor în estul Ucrainei, "ar fi fost deja cucerit, dacă nu era această monstruoasă birocrație militară” (din Ministerul rus al Apărării) „și dacă nu ni se puneau bețe în roate în fiecare zi”. Am mai spus-o, și s-ar putea să am dreptate, cred că între Putin și Armată lucrurile nu merg din cale afară de bine.

*Fug de mine


Fug de omul mincinos

Și de-acela mânios,

Nu-l iubesc pe prefăcut

Și-mi displace cel ciufut.


Să nu-l văd pe pizmăreț,

Să n-aud de certăreț,

Fug de omul plin de sine;

Dar de fapt eu fug de mine.


*Apropo de unele simpatii de pe aici pentru Putin, să ne amintim ce credea despre imperialismul marelui vecin de la răsărit basarabeanul scriitor și luptător anticomunist Paul Goma. Care după ce Ceaușescu a condamnat invazia sovietică din Cehoslovacia a mers până acolo încât s-a înscris în PCR; desigur știm ce-a făcut Goma și după ce dictatorul și-a venit în fire.
 
*În special după invadarea Ucrainei, conducerea Turciei a obstrucționat încontinuu NATO și UE. Un apogeu al urii actualei conduceri față de Occident sunt declarațiile din urmă cu două zile la adresa ambasadorului SUA de la Ankara ale ministrului turc de Interne (în imagine): "Mă adresez ambasadorului SUA de aici. Luați-vă mâinile murdare de pe Turcia. Sunt foarte clar. Știu foarte bine cum ați vrea să creați conflicte în Turcia. Ia-ți fața rânjită de pe Turcia!" Pentru ca după nenorocirea seismică în curs, Guvernul de la Ankara să ceară ajutor internațional. Iar UE, și apoi SUA și NATO să răspundă necondiționat - făcând desigur lucrul cel mai firesc cu putință. Din păcate destulă lume a intrat în logica retoricii plină de ură a KGB-istului de la Kremlin în contra Occidentului, însă prea puțini ne întreabăm cum ar arăta lumea dominată de Rusia, China și comunitatea musulmană; dincolo de faptul că, nimi mai adevărat și aceasta, am spus-o de multe zeci de ori în ultimii ani, Occidentul are el însuși destul de restaurat din propriile valori istorice.
 
*Pare tot mai clar că șefii de la București nu vor să renunțe nici la beneficiile relației cu Ocidentul dar nici să se strice cu Putin. Fără să-i ducă mintea că o asemenea duplicitate s-ar putea întoarce cândva cu consecințe grave împotriva țării. E la mijloc cumva o strategie ce vrea să evite un avans electoral al caricaturilor filo-ruse de la AUR și din partida lui Șoșoacă? Cu atât mai rău.