ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La întoarcere în țară, după vizita la Kiev, prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat: „Președintele Zelenski a subliniat că minoritatea română din Ucraina va beneficia de aceleași drepturi, în oglindă, precum beneficiază minoritatea ucraineană în România.”

Pentru o corectă aplicare a acestei reciprocități, iată, pentru informarea domnilor Zelenski și Ciucă, ce drepturi ar trebui să aibă minoritatea românească, ținând cont și de faptul că românii sunt, potrivit cifrelor oficiale,0,8% în Ucraina (cca 350.000), în timp ce ucrainenii sunt în România 60.000 (0,33%):

a) învățământ gratuit (în limba maternă, n.r.) până la nivelul solicitat de minoritatea românească;

b) dreptul de reprezentare parlamentară a organizațiilor minorității românești, cu un număr de voturi egal cu 5% din norma pentru un deputat din partea partidelor ucrainene;

c) dreptul organizaților minorității românești de a participa la alegerile locale;

d) acordarea unei susțineri bugetare anuale de cca 12 milioane de euro pentru finanțarea organizațiilor minorității românești;

e) salarizarea preoților;

f) acordarea unei susțineri bugetare pentru restaurarea bisericilor;

g) finanțarea de la buget a cel puțin două reviste românești de cultură și a unei tipografii;

h) acordarea de spații de emisie la posturile centrale și locale;

i) dreptul organizațiilor românești de a desemna reprezentanți în Consiliile de administrație ale Televiziunii și Radioului național și oportunitatea de a avea un Departament special în cadrul Guvernului care să soluționeze problemele minorităților.

j) folosirea grafiei latine și a denumirilor românești de localități și străzi în zonele unde populația românească se găsește într-un procent semnificativ;

k) În situația în care Guvernul de la Kiev nu va accepta faptul că cei declarați moldoveni (cca 220 000) și  cei declarați români (130 000) sunt o singură etnie, adică români, drepturile de mai sus să se aloce la dublu, adică atât pentru moldoveni, cât și pentru români, cu doi reprezentanți în Parlament, cu un număr dublu de reviste, de emisiuni etc, așa cum e situația ucrainenilor și rutenilor din România, fiecare cu deputatul și finanțarea sa (suma de 15 milioane de euro, urmând a se împărți proporțional).

Pe scurt, domnule Ciucă, asta înseamnă drepturile în oglindă de care vorbiți dumneavoastră. Asta ne-ați promis că v-a promis Zelenski, așadar, vă rugăm să vă țineți amândoi de cuvânt.