ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ultimele descoperiri în ceea ce privește modul de funcționare a creierului sunt uimitoare.

1. Suntem mai creativi noaptea

Cercetătorii au descoperit faptul că creierul poate face o treabă mai bună noaptea, mai ales dacă este vorba despre un proiect creativ. Noaptea ne simțim obosiți, dar creierul mai are încă multă „energie”, din acest motiv ne vin și unele idei strălucite la dușul de seară. În acea perioadă, creierul este foarte priceput în a face conexiuni, și de a adopta noi moduri de a gândi. Unii specialiști spun chiar că distragerea atenției este chiar dorită în cazul lucrului la un proiect ce necesită creativitate.

2. Stresul poate micșora mărimea creierului
Stresul este cea mai întâlnită cauză a schimbărilor în funcționarea creierului. S-a descoperit că starea repetată de stres creează modificări importante în structura creierului, îngreunând gândirea și tot ce ține de ea.

3. Este imposibil să realizăm mai multe lucruri în același timp

Când vorbim de „multi-tasking” (realizarea mai multor lucruri simultan), de fapt vrem să spunem că facem mai multe lucruri în puțin timp DAR UNUL DUPĂ ALTUL ȘI NU ÎN ACELAȘI TIMP, așa cum greșit se exprimă unii.
Când încercăm să facem totuți lucruri în același timp, de fapt, risipim reursele creierului, și astfel, vom oferi mai multă atenție unui lucru decât celuilalt, făcându-le mediocru, în final, pe amândouă.
Când creierul nostru se ocupă de o singură treabă, cortexul prefrontal joacă un rol foarte mare. Un studiu din Paris arată că atunci când a fost cerută a doua sarcină, creierele voluntarilor implicați în studiu s-au împărțit pur și simplu, fiecare având câte o emisferă  lucrând singură la fiecare sarcină.  Când a fost adăugată și a treia sarcină, voluntarii au uitat pur și simplu una din sarcini. De asemenea, s-a constatat că au făcut de trei ori mai multe greșeli față de momentele când realizau doar două sarcini odată.

4. Dintre toate simțurile noastre,  simțul văzului este cel mai important

Cercetătorii spun: „Ascultă o informație și 3 zile mai târziu îți vei aminti 10% din ea. Adaugă-i o imagine și vei ține minte 65%. Pentru creier, cititul este destul de ineficient. El nu vede decât o mulțime de imagini mici, la care are de identificat anumite trăsături pentru a fi capabili să le citim. Acest lucru ia timp.

5. Oamenii introvertiți au creierul „cablat” altfel decât cei extravertiți
Cercetătorii au descoperit că există o diferență între creierele oamenilor extravertiți și cele ale oamenilor introvertiți care se referă la modul în care se procesează recompensele, cât și la structura genetică. Creierele extravertiților răspund mai puternic la jocurile de noroc. Pe de-o parte, este o diferență genetică, dar are legătură și cu sistemul de dopamină.
6. Oamenii care fac greșeli sunt mai plăcuți decât oamenii „perfecți”

Kevan Lee, editorul unui blog american (Buffer Blog) binecunoscut spune că acei oameni care comit greșeli rar sunt percepuți mult mai neplăcut decât aceia care greșesc în fața celorlalți. Gafele făcute în fața celorlalți te fac mai uman, pe când perfecțiunea sau imaginea de perfecțiune crează distanță și un aer de invincibilitate deloc atractiv.
Teoria a fost testată de psihologul Elliot Aronson. În testarea sa, a rugat participanții să asculte niște înregistrări ale unor oameni la interviu. Printre înregistrări, se afla și cea a unei persoane care a dat peste o ceașcă de cafea. Când participanții au trebuit să noteze persoanele cele mai plăcute din cadrul interviurilor, aceștia au dat notele cele mai mari persoanei care a vărsat cafeaua.