ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un camion care transporta substanţe radioactive, folosite în tratamente medicale, a fost furat în Mexic, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA).

Camionul, care transporta un aparat medical de radioterapie cu cobalt-60, a plecat de la un spital din Tijuana, pentru a ajunge la un centru de stocare a materialelor radioactive, dar a fost furat la Tepojaco, lângă capitala Mexico City, au spus autorităţile mexicane.
"În momentul furtului, sursa de cobalt-60 era perfect izolată. Cu toate acestea, daca izolaţia este distrusă, sau deteriorată, conţinutul ar fi foarte periculos pentru oameni", au declarat surse din IAEA.

Aparatul medical a fost proiectat în aşa fel încât extracţia materialului radioactiv să fie foarte dificilă, a asigurat un oficial al Comisiei Naţionale pentru Siguranţa Nucleară din Mexic, Jaime Aguirre Gomez. Cu toate acestea, investigaţiile furtului sunt făcute cu colaborarea Departamentului Securităţii Naţionale din SUA, care se teme că materialul radioactiv furat ar putea fi folosit pentru detonarea, pe teritoriul Statelor Unite, a unei "bombe murdare".

"Bombele murdare" sunt, teoretic, dispozitive care îmbină explozivi convenţionali cu deşeuri sau materiale radioactive. Detonarea lor nu ar avea o forţă destructivă mare, dar ar elibera particule radioactive, care ar incapacita oraşe întregi.