ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 19 aprilie 1783, Imperiul Țarist, condus de împărăteasa Ecaterina a II-a, intra în posesia peninsulei Crimeea, dar tratatul de pace prevedea că, dacă locuitorii regiunii își vor declara independența, aceasta va reveni Turciei, potrivit unor documente prezentate de cotidianul Hurriyet, citate de Adevărul.

Aceasta, întrucât Imperiul Otoman a renunțat la această o regiune care avea statut de republică autonomă, dar documentul semnat în urmă cu 231 de ani prevedea și faptul că în cazul în care peninsula nu-şi declară independenţa, atunci ea poate fi transferată unei alte entităţi, diferită de Imperiul Rus şi de cel Otoman. Altfel, Crimeea trebuie să fie înapoiată automat sub egida Turciei.

Jurnaliștii turci susțin faptul că Ankara putea să revendice peninsula încă din 1991, de la colapsul URSS, dacă locuitorii Crimeei și-ar fi declarat independența față de Kiev.

La recensământul de săptămâna trecută, peste 96% din locuitorii peninsulei au votat pentru alipirea la Rusia.