ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Binefacerile cianurării minereurilor aurifere au devenit foarte cunoscute după 4 august anul acesta, când lacul de reziduuri cianurate de la Mount Polley a deversat în aval, după ce barajul de arocamente, făcut pe baza unui proiect realizat de proiectantul barajului de la Roşia Montană, a cedat.



Dezastrul ecologic de pe 4 august, de la exploatarea auriferă şi cupriferă a firmei Imperial Metals, care ne scoate astfel ochii cu binefacerile cianurării, a avut loc în Regiunea Cariboo, Columbia Britanică, din Canada.

În dimineața zilei de 4 august, iazul de decantare de la Mount Polley, parțial încărcat, a eliberat 10 milioane de metri cubi de apă și 4,5 milioane de metri cubi de suspensie reziduală în Lacul Polley şi binefacerile cianurării au devenit faptă. Iazul de decantare de la Roşia Montană ar trebui să aibă o capacitate mult mai mare...



Iazul de decantare, care s-a vărsat efectiv în valea din aval, avea o suprafaţă de patru kilometri pătrați. Pe 8 august, la patru zile după ruperea barajului, iazul de decantare se golise complet, conform preşedintelui Imperial Metals, Brian Kynoch.



Suspensia a contaminat tot, inclusiv arborii tăiaţi de către muncitorii forestieri, care au fost acaparaţi de lavina imensă de moloz toxic, ce a acoperit malurile pârâului Hazeltine, care curge din Lacul Polley, până în apropiere de Lacul Quesnel.

Scurgerea iazului de decantare a determinat creşterea nivelului apei în Lacul Polley cu un metru şi jumătate. Hazeltine Creek a fost transformat, dintr-un curs de apă de doi metri lățime, într-un fluviu de peste 50 de metri lăţime, care a lăsat în urma sa un pustiu toxic.

Şi pârâul Cariboo a fost, de asemenea, afectat. Peştii au fost ucişi. Toată valea în care s-a vârsat valul de toxine e un pericol pentru sănătate şi va fi nelocuibilă pentru sute de ani de-acum încolo.

Deversarea aceasta este considerată deja, deşi a trecut foarte puţin timp de la dezastru, unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istoria modernă a Canadei.

Aviz celor ce sunt plictisiţi de frumuseţea răpitoare a Apusenilor şi vor să îi transforme într-un deşert toxic, de dragul banilor...

Mai jos, imagini de la dezastrul ruperii barajului de la exploatarea minieră de la Mount Polley.

[gallery columns="1" ids="55706,55707,55708,55709,55711,55712,55713,55715,55717,55718,55719,55720,55721"]