ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inaugurat cu fast, bustul lui Sergiu Nicolaescu din orașul natal, Târgu Jiu, va deveni curând istorie. Specialiști de la Ministerul Culturii au decis că sculptura nu seamănă deloc cu marele regizor și trebuie dată jos de pe soclu. Localnicii au dat și ei verdictul: statuia aduce mai degrabă cu primarul.

La patru luni de la instalarea bustului, artiștii spun că sculptura nu are nimic în comun cu chipul regizorului Sergiu Nicolaescu. Ministerul Culturii s-a simțit obligat să facă dreptate.

„S-a reproșat că nu există o asemănare între marele actor și regizor și bust”, spune Ramona Evulescu, purtător cuvânt al Primăriei Târgu Jiu. Bustul va dispărea din oraș și, dacă este să ne luăm după părerea localnicilor, nu e nici o pierdere. Nu sunt încântați de modul în care a fost imortalizat ilustrul lor concetățean. Unii găsesc chiar o suspectă asemănare cu alt personaj din oraș.

„Cu domn primar, da”, consideră un localnic.

„Eu am mai trecut pe aici și am văzut și nu seamănă. Au zis că mai fac ceva la el, dar văd că nu au făcut”, spune un alt localnic.

Sculptura a fost comandată și plătită de soția lui Sergiu Nicolaescu și de președintele Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România. Nici unul nu regretă investiția.

„Nu este o fotografie care să reprezinte exact realitatea”, afirmă Dana Nicolaescu.

Ca să se apere, sculptorul care a cioplit în bronz spune că opera lui seamănă cu regizorul, dar în varianta tânără.