ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În librăriile din întreaga ţară se strâng semnături. Nu sunt autografele autorilor de cărţi, ci adeziunile cumpărătorilor, care cer, printr-o petiţie, renunţarea la taxa pe citit. Librarii susţin că, vreme de 20 de ani, timbrul literar nu s-a dovedit a fi o soluţie pentru creşterea şi modernizarea pieţei de carte.

[P]  Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa - comanda online

Potrivit legislaţiei în vigoare din 1994, în preţul fiecărei cărţi este inclusă şi valoarea timbrului literar - un procent de 2%, care este virat uniunilor de creaţie din domeniu. Principalul beneficiar este Uniunea Scriitorilor din România.

Librarii din întreaga ţară au iniţiat o acţiune de strângere de semnături pentru eliminarea acestui timbru, informeaza site-ul TVR.

Anul trecut, un grup de parlamentari a înaintat o propunere legislativă pentru ca timbrul de 2% să devină unul cu valoare fixă.

Costurile vor fi oricum mult mai mari, explică librarii, pentru că aplicarea unui timbru necesită cheltuieli suplimentare.

Adoptat tacit în Senat, proiectul legislativ a fost oprit de Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor.

Librarii vor ca vechea lege să fie abrogată, iar timbrul literar să fie eliminat complet.

Petiţia cu semnăturile strânse în librării va fi înaintată Avocatului Poporului, pentru ca acesta să sesizeze Curtea Constituţională.