ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputații Parlamentului European au adoptat joi o rezoluție referitoare la criza politică din Republica Moldova care prevede suspendarea asistenței macrofinanciare și a suportului bugetar pentru Chișinău , în urma invalidării alegerilor din capitala republicii de peste Prut. 
 
Documentul a fost adoptat cu votul a 343 de europarlamentari, alți 35 de deputați au votat împotrivă iar 160 s-au abținut. În textul rezoluției se precizează că Parlamentul european condamnă cu fermitate decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor locale de către Curtea Supremă de Justiție „pe motive dubioase și netransparente, care au subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral”.
 
„Sistemul de justiție din Moldova a încălcat voința populară exprimată prin vot, interpretând abuziv legea electorală (…) Sistemul de justiție a făcut pur și simplu jocuri politice. Andrei Năstase a făcut ceea ce face fiecare dintre noi în ziua alegerilor: invităm cetățenii să-și exercite dreptul de a vota (…) Acest lucru nu face parte din noțiunea „agitație electorală” la care se referă legislația moldoveană. (…) Justiția a apelat la interpretări absurde cu un singur scop, să anuleze voința populară”, a declarat deputata ALDE din Parlamentul European, Renate Weber, pentru www.agora.md.  

Pe lângă suspendarea asistenței macrofinanciare, rezoluția prevede că orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare și cu condiția că acestea sunt efectuate în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și evaluate de către organismele internaționale specializate. De asemenea, se cere suspendarea de către Comisia Europeană a sprijinului bugetar, în baza precedentului din iulie 2015, când suportul bugetar a fost suspendat în urma crizei bancare.