ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul fraudei fiscale de la filiala din Elveția a băncii Hsbc, în care instituţia bancară este incriminată că a ajutat organizaţii criminale şi traficanţi să-şi ţină secrete depozitele şi identitatea, ia proporții de la o zi la alta. După ce a ieșit la iveală că HSBC Private Bank, filiala elveţiană a băncii britanice Hsbc, a ajutat peste 100.000 de persoane şi companii din 203 de ţări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenţilor, noi detalii ale acestui scandal vin să confirme șantajul practicat de UE în cazul Greciei. Ex premierul socialist Giorgios Papandreou, care a încercat să se opună măsurilor draconice de asuteritate dictate de UE, a căzut în plasa țesută de liderii europeni, care aveau in sertar ”lista lui Falciani”.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs
Cel care a declanșat acestă bombă financiaro-politică, un fost angajat al băncii, Herve Falciani, afirmă că mama fostului premier elen Giorgios Papandreou avea la Hsbc un cont de 500 milioane de euro. ”Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy știa și a folosit această informație pentru a face presiuni asupra Greciei. ”Astfel, UE a reușit să impună politicile de austeritate ale Troicii (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și FMI) în Grecia”, spune Falciani, angajat al Hsbc până in 2008.

Dezvăluirile lui Falciani, adunate într-o carte care va ieși pe piață săptămâna viitoare, riscă să arunce în aer Uniunea Europeană. Pentru că, în spatele listei în care apar nume ale unor industriași bogați și politicieni europeni care au ascuns in această bancă miliarde de dolari, pentru evitarea impozitelor, se mai află ceva: un lung șir de amenințări și șantaje care au dus la impunerea unor politici comunitare controversate. Politici dure de austeritate, aplicate de eurobirocrații de la Bruxelles în statele lovite de criză. Grecia a fost una dintre victimele acestui șantaju murdar.

Cotidianul Il Giornale scrie că, în 2011, când criza economică a atins punctul critic, Bruxelles-ul a reușit să impună politicile de austeritate dorite de cancelarul german Angela Merkel și de președintele francez Nicolas Sarkozy în Grecia. Dar și să îl debarce de la putere pe premierul italian Silvio Berlusconi. În acel an, așa numita ”lista lui Falcani” se afla deja în mâinile celor mai puternici lideri ai UE.
În 2011, în fruntea echipei de negociere cu Troika, pe tema salvării Greciei, a fost desemnat Nicolas Sarkozy, care deținea această listă. Și, cunoscând toate numele de pe ea, putea face presiuni asupra lui Papandreou”, spune Falciani în cartea sa. Fostul angajat al băncii susține că premierul elen de la acea vreme putea fi șantajat întrucât pe lista Hsbc se afla și numele mamei lui Papandreou, care deținea un cont de 500 de milioane de euro.

În acest fel, Sarkozy a reușit să-i impună premierului grec măsurile devastatoare ale Troicii, care au dus la sărăcirea populației.

Artizan al aderării Greciei la mecanismul de salvare UE-FMI, în timpul crizei datoriilor din 2010, Giorgios Papandreou a fost constrâns să demisioneze la sfârşitul lui 2011 din funcţia de prim-ministru şi de la preşedinţia Pasok, după scandalul provocat în Grecia şi în Europa de propunerea sa de organizare a unui referendum pe tema adoptării măsurilor de austeritate.