ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Sfântul Ardealului”,după cum a fost numit, Ieromonahul Arsenie Boca, este una dintre cele mai iubite personalităţi ale ortodoxiei româneşti. De altfel, nu puţini sunt cei care solicită canonizarea lui ca Sfânt, petiţia intitulată ”Pentru Canonizarea Părintelui Arsenie Boca – Sfântul Ardealului”, iniţiată de Asociația Civic Media, strângând până în prezent, mii de semnături.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Din această dragoste pentru Sfântul Părinte, un sculptor a realizat cea mai înaltă statuie a lui Arsenie Boca din țară, în localitatea vâlceană Vaideeni. Sculptura are 3 metri, și străjuiește intrarea în biserica-monument cu hramul "Sfântul Nicolae".

"A fost un vis al meu. A fost un vis aproape real aș putea spune, în care mama mea mi-a spus să mă apuc să creez statuia sfântului părinte și apoi s-o așez în grădina de la intrarea bisericii Sfântul Nicolae. Mă bucur mult că și Arhiepiscopia Râmnicului și primăria din Vaideeni au fost de acord. Mai mult, cele trei rozete turnate în matrițele părintelui Boca au fost aduse de la Prislop aici la Vaideeni. Statuia părintelui Boca este creată cu suflet și dictată de Dumnezeu", a declarat pentru Agerpres, sculptorul Ivan Jinaru.

Primăria din Vaideeni a oferit tot sprijinul sculptorului, edilul Daniel Băluță fiind cel care a adus de la Prislop cele trei rozete din ciment turnate în matrițele create de Arsenie Boca.

"Nu știu dacă va fi un pelerinaj aici ca la Prislop, dar trebuie să se știe că aici, la Vaideeni, a fost o inimă a ortodoxiei, aici cei care au venit de peste munți au venit în primul rând pentru a nu-l uita pe Dumnezeu. Pe teritoriul comunei Vaideeni sunt numai puțin de 5 biserici din lemn construite acum 400 de ani. Păstorii transilvani au venit aici de-a lungul timpului atât pentru a scăpa de serviciul militar obligatoriu din imperiul austriac dar și pentru a nu fi creștinați la biserica unită ci pentru a păstra ortodoxismul. Ei au construit aceste minunate bijuterii. Deci nu este o întâmplare că statuia părintelui Boca se află la Vaideeni, este o cinste adusă celor care au păstrat ortodoxismul în suflet și în trăire",a spus primarul Băluță.