ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți, agenția DPA, citată de Agerpres, informează că temperaturile globale din luna iunie au fost cele mai mari din 1880, anul în care au început înregistrările în acest domeniu și, de asemenea, luna iunie a fost cea de a 352-a lună consecutivă cu o temperatură globală peste media secolului XX.

Recorduri de căldură au fost înregistrate în Groenlanda, în unele zone din nordul Americii de Sud, din estul și centrul Africii și din sudul și sud-estul Asiei, a precizat Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei din SUA, iar temperatura medie terestră și de pe suprafața oceanului planetar a fost de 16,2 grade Celsius, comparativ cu media de 15,5 grade în secolul trecut, raportul autorităților americane venind în sprijinul avertismentelor date de climatologi potrivit cărora omenirea se va confrunta până la sfârșitul acestui secol cu creșteri de temperatură de 4 grade Celsius peste nivelul din epoca pre-industrială, în cazul în care nu este luată nici o măsură preventivă.

Potrivit specialiștilor, singura modalitate de a evita creșteri drastice ale nivelului mării, precum și seceta letală este aceea de a menține creșterea temperaturilor medii globale la 2 grade Celsius sau mai puțin, raportul indicând faptul că temperaturile medii globale au crescut deja cu 0,85 de grade Celsius de la 1880 până acum.

Pentru a putea menține creșterea sub 2 grade Celsius, omenirea ar trebui să reducă emisiile globale de gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon, între 40 și 70 la sută, comparativ cu anul 2010 și să facă aceasta până în anul 2050, mai scrie DPA.

La inițiativa Uniunii Europene și a națiunilor în curs de dezvoltare cele mai vulnerabile, luată la conferința climatică de la Durban, în decembrie 2011, ONU negociază un nou acord internațional privind schimbările climatice, cunoscut sub numele de Platforma Durban pentru o acțiune consolidată, care va acoperi toate țările. Noul acord va fi adoptat în 2015, în cadrul conferinței climatice de la Paris, și va fi pus în aplicare începând cu anul 2020.