ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți jurnaliști s-au plâns luni că au fost reținuți de serviciile de securitate ruse în Crimeea, în timp ce Moscova a acuzat Kievul că ține în captivitate doi reporteri ruși în estul Ucrainei, relatează AFP, citat de Agerpres.

Poliția rusă și membri ai unor grupuri paramilitare au reținut mai mulți jurnaliști sâmbătă și duminică, dintre care unul, jurnalist local, a mărturisit că i-au fost furate unele lucruri și că a fost bătut. ''La început m-au pus să stau cu fața la perete timp de patru ore'', a povestit Osman Pașaev pe pagina sa de Facebook, adăugând că i s-a furat o parte din materialul său profesional și că a fost lovit la picioare. Jurnalistul suspectează grupurile paramilitare de autoapărare proruse care s-au constituit în Crimeea la sfârșitul lunii februarie, înainte de alipirea peninsulei la Rusia.

Un alt jurnalist, Artur Moriakov, a fost reținut timp de patru ore când filma adunarea de tătari din Crimeea cu ocazia marcării a 70 de ani de la deportarea lor de către Stalin, a declarat pentru AFP unul din colegii săi. Deși manifestația lor era interzisă, mii de tătari din Crimeea s-au reunit duminică, înconjurați de importante forțe de securitate. Moriakov ''era pe cale de a filma mașini ale poliției, polițiști antitero, și a fost reținut mai multe ore. A fost percheziționat și interogat de poliție și de Serviciul Federal de Securitate (FSB)", a precizat sursa citată.

Un jurnalist polonez de la cotidianul Gazeta Wyborcza a fost și el reținut timp de șase ore de către FSB, care l-a acuzat că scrie ''texte antirusești''. FSB l-a arestat, de data aceasta pentru terorism, pe regizorul Oleg Sențov, potrivit Ministerului ucrainean de Externe, care a făcut apel la eliberarea sa imediată.

În estul Ucrainei, doi jurnaliști de la site-ul rus Life News au fost arestați de soldați ucraineni în apropiere de orașul Kramatorsk, ceea ce a provocat mânia Moscovei. Potrivit site-ului rus, Oleg Sidiakin și Marat Saicenko sunt reținuți de către membri ai gărzii naționale ucrainene, care îi supun la violențe.