ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au atenţionat vineri că, în această perioadă, multor medici de familie li se impută sume imense, "în mod ilegal şi imoral", provenite de la reţetele prescrise bolnavilor de cancer şi pacienţilor internaţi, care altfel nu şi-ar primi tratamentul medicamentos, dar şi celor cu pensii de sub 700 de lei care au şi alte venituri.

Potrivit celor două organisme, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) recunoaşte că sunt imputări care nu au la bază o fraudă sau o greşeală a medicilor, ci legislaţia ambiguă în vigoare, care i-ar obliga pe medici să devină "organ fiscal", potrivit președintelui SNMF, Rodica Tănăsescu.
De câţiva ani, pacienţii cu pensii mai mici de 700 de lei au o compensare mai avantajoasă la anumite medicamente. Conform regulilor de prescriere, pacienţii aduc la medic talonul de pensie şi dau o declaraţie pe propria răspundere că nu au alte venituri. Uneori pacientul a mai avut un minim venit, neluat în seamă şi neanunţat în declaraţie, de exemplu câţiva ari de pământ la ţară sau dobânda la un mic depozit la bancă. Curtea de Conturi a imputat aceste reţete CNAS, iar unele case de asigurări le impută medicilor. Există judeţe în care se fac abuzuri şi medicilor li s-au oprit sume imense de bani.

Medicul nu este şi nu îşi doreşte să fie organ fiscal, iar noi am solicitat în repetate rânduri CNAS să realizeze cu ANAF o comunicare în dinamică, în aşa fel încât Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) să selecteze corect categoria de pacient.

Oficialul a adăugat că, în acest caz, bolnavii de cancer vor suporta costuri mai ridicate ale tratamentelor de cancer, iar pacienții vor fi obligați să aducă acte doveditoare de la ANAF, pentru a se stabili cu exactitate veniturile realizate.
Vom fi obligaţi ca să le spunem pensionarilor cu venitrui sub şapte milioane fie că nu le mai dăm compensate 90 la sută, ci doar 50 la sută, la fel cum se întâmplă cu toţi ceilelţi pensionari, sau îi vom ruga să ne aducă la fiecare consultaţie o dovadă de la ANAF că nu au bani la CEC pentru care primesc dobândă sau că nu au alţi bani în afară de pensie.

Sfidarea realităţii cunoscute care arată că pacienţii nu primesc în spital tot ceea ce au nevoie şi ceea ce au dreptul este inadmisibilă. Menţionăm că, pe anumite programe, pacienţii nici nu pot primi medicamentele din spital. Menţionăm deasemenea că am solicitat CNAS ca prin SIUI să ne avertizeze în 24 de ore dacă un pacient apare internat. Nu există prejudiciu material, pentru că pacienţii nu au primit din spital aceste medicamente şi aveau nevoie de ele. Ar fi o aberaţie să ajungem să trimitem pacienţii la casele de asigurări că să ne elibereze o adeverinţă că nu figurează internat, ca să putem elibera o reţetă.

Deşi protocolul terapeutic permite doar oncologului să prescrie medicaţia specifică, uneori oncologul, pentru a face faţă, a trimis pacienţi cu scrisoare medicală care precizează prescrierea necesară, către medicul de familie. Medicul de familie a eliberat reţeta, pentru a nu lăsa pacienţii cu cancer fără tratament. Şi de această dată se impută reţeta tot medicului de familie. Înţelegem că se consideră normal să fie lăsaţi pacienţii fără tratament dacă nu există oncolog disponibil.