ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a câştigat, vineri, Premiul Nobel pentru Pace 2013, a anunţat Comitetul Nobel din cadrul Academiei Regale de Ştiinţă din Suedia.

OIAC, care figura printre marii favoriţi ai Premiului Nobel pentru Pace, a fost recompensată cu prestigiosul premiu pentru "eforturile sale susţinute depuse în vederea eliminării armelor chimice".

Convenţia, intrată în vigoare pe 29 aprilie 1997, interzice dezvoltarea, producerea, achiziţionarea, stocarea, reţinerea, transferul sau folosirea armelor chimice. Ea a fost ratificată de 189 de state ale lumii. Dintre ele, şapte - Albania, India, Irak, Libia, Rusia, SUA şi o ţară identificată de către OIAC drept ''stat-parte", dar despre care se crede în general că ar fi Coreea de Sud - şi-au declarat stocurile de arme chimice, ce includ iperita şi agenţi neurotoxici, precum sarinul şi VX. Siria urmează să devină stat membru al organizaţiei şi a recunoscut că are arme chimice.

Printre statele care nu au semnat tratatul figurează Coreea de Nord, Angola, Egipt şi Sudanul de Sud. Israel şi Myanmar au semnat, dar n-au ratificat convenţia.