ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia autorităților de la Budapesta de a închude hypermarketurile duminica este tot mai contestată. Așa că una dintre principalele confederaţii sindicale din Ungaria vrea organizarea unui referendum pe această temă, după ce Parlamentul a adoptat recent un proiect de lege în acest sens.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Liderul Confederaţiei Sindicale "Liga" , István Gaskó, a anunţat, că acţiunea de consultare a populaţiei va fi iniţiată împreună cu Asociaţia Naţională a Întreprinzătorilor din Ungaria şi că se bazează şi pe sprijinul organizaţiilor societăţii civile în ceea ce priveşte strângerea numărului de semnături necesare, transmite corespondentul Radio România la Budapesta.

În locul închiderii obligatorii a magazinelor, liderul sindical propune introducerea posibilităţii ca angajaţii să decidă singuri dacă doresc să lucreze duminică, în majorarea sporurilor şi acordarea de două zile de odihnă pe lună la sfârşit de săptămână.

Confederaţia "Liga" a avertizat incă de la finele lui 2014 că nu este de acord cu planurile autorităţilor privind închiderea magazinelor în zilele de duminică, deoarce acest lucru va duce la concedieri şi reduceri de salarii, dar şi la încasări scăzute la buget.

Actul normativ adoptat de Parlament, propus de premierul Viktor Orban, afectează vânzările marilor lanţuri comerciale, majoritatea aparţinând unor companii occidentale precum Tesco, Aldi sau Auchan, dar încurajează micile magazine.

Prevederile legii ar urma să fie puse în aplicare începând cu luna martie a acestui an.