ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primele efecte ale "revoluţiei" ucrainiene îşi fac simţită prezenţa. Astfel, Rada Supremă a Ucrainei a abolit legea privind principiile care stabilea politica de stat în legătura cu limbile minorităţilor naţionale, adoptată în 2012. Conform acesteia, acolo unde etnicii de altă naţionalitate erau majoritari, limba acestora devenea limbă regională, informează Digi24.

În aceste condiţii, românii din Nordul Bucovinei şi celelalte teritorii româneşti anexate de Ucraina nu vor mai putea beneficia de această lege.

Actul permitea utilizarea oficială a limbilor regionale în instituţiile publice locale, în cazul în care 10% din totalul populaţiei dintr-un teritoriu vorbeşte o limbă minoritară. În raionul Teceu, unul din cele mai mari din Ucraina, limba română era limbă regională.

La alegerile din 2010, românii şi celelalte minorităţi naţionale l-au susţinut pe Ianukovici, în schimbul promulgării acestei legi.

Acum două zile, românii din Ucraina au cerut statului român organizarea unei conferinţe a românilor de pretutindeni pentru a discuta despre situaţia lor, dar nu au primit niciun răspuns.