ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


,,România este o țară care reușește să fie independentă și să producă, în ultimii ani, mai multă energie electrică decât consumă. În plus, ne asigurăm că acest lucru se va întâmpla și pe viitor. Zilele trecute am adoptat un Memorandum cu privire la Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă" susține ministrul Energiei, Anton Anton, preluat de Agerpres. Prezent la evenimentul ,,Săptămâna Diplomației Comerciale", ministrul nu a dat deocamdată detalii asupra documentului. 
 
Potrivit unor surse din sfera guvernamentală, ar fi vorba despre un document cu caracter confidențial, aprobat săptămâna trecută de Executiv, care ar ajusta mandatele de negociere pe care le au reprezentanții Guvernului în discuțiile cu compania chineză China General Nuclear Power. România are încă din 2014 un acord de principiu cu CGN pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, mandatele de negociere fiind prelungite de atunci în mai multe rânduri.
 
Investiția în cele două reactoare de câte de 700 MW fiecare, începute de România în perioada comunistă, s-ar ridica la 6,4 miliarde de euro. Cele două unități, care ar uma să fie construite cu tehnologie canadiană CANDU, ar urma să producă până la 14% din consumul național de energie electrică al României. Centrala nucleară de la Cernavodă a fost pusă în operare comercială în anul 1996, planul initial fiind conceput pentru construcția a cinci unități de producție a energiei electrice. Investitorul ar urma să își recupereze banii din vânzarea electricității produse de noile reactoare.