ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Petro Poroșenko a câștigat din primul tur alegerile prezidențiale din Ucraina, conform unui sondaj publicat după închiderea urnelor el obținând 55,9% din voturi. Contracandidata sa, Iulia Timoșenko, ar fi reușit să obțină 12,9% din voturi.

Petro Poroşenko, 48 de ani,  s-a născut la 26 septembrie 1965 în orașul Bolgrad din provincia Odesa, dar ;i-a petrecut copilăria la Vinnița. Supranumit „regele Ciocolatei” (este proprietarul fabricii Roșen), are o avere estimată de revista Forbes la 1,6 miliarde de dolari. El  a mai deținut funcții în guvernul Ucrainei - a fost ministru de Externe în timpul președintelui prooccidental Viktor Iușcenko și ministru al Dezvoltării Economice și Comerțului în timpul guvernului Azarov (mandatul președintelui Ianukovici).

Președintele Traian Băsescu salută victoria în alegerile prezidențiale din Ucraina a lui Petro Poroșenko. "Alegerile au fost libere și corecte chiar dacă, în unele zone, separatiștii au încercat să zădărnicească prezența la vot. Domnul președinte Traian Băsescu felicită autoritățile ucrainene pentru modul în care au reușit să organizeze alegerile, în condițiile date. România va recunoaște rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale imediat după finalizarea numărării voturilor", se arată într-un mesaj al președintelui referitor la alegerile prezidențiale din Ucraina, transmis de Departamentul comunicării publice al Administrației Prezidențiale.