ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Concernul Airbus a anunţat că va deschide o acţiune în justiţie împotriva serviciului secret german (BND), acuzându-l că a ajutat agenţiile de informaţii americane să spioneze companii din Europa, conform Financial Times.

Compania Airbus a solicitat explicaţii şi informaţii suplimentare din partea guvernului după dezvăluirile apărute în presă.

Publicația Der Spiegel a dezvăluit joi că Bundesnachrichtendienst, serviciul secret german, a cooperat cu Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite (NSA) pentru a spiona companiile europene în ultimii 10 ani.

Ziariştii de la Der Spiegel susţin că BND a furnizat spionajului american adrese de internet ale unor computere şi numere de telefonie mobilă.

În plus, ar fi contribuit la spionarea preşedinţiei franceze, a Ministerului de Externe de la Paris şi a Comisiei Europene.

Opinia publică din Germania a fost scandalizată când, in urma informațiilor date de fostul consultant NSA Edward Snowden, s-a aflat că agenția americană a ascultat la greu telefoanele unor lideri europeni, aliați ai Washington-ului, inclusiv pe cele ale cancelarului Angela Merkel. Anul trecut, Berlinul l-a expulzat pe șeful spionajlui american din Germania, acuzând CIA ca a incercat să recruteze spioni din Germania.

În urmă cu două zile, ministrul german de Interne, Thomas de Maizière, un aliat apropiat al cancelarului Merkel, a negat ferm că ar fi minţit Parlamentul în legătură cu nivelul de cooperare dintre serviicile secrete germane şi cele americane.