ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cele mai cunoscute motive pentru care tinerii consumă droguri sunt: presiunea anturajului, curiozitate, plăcerea de a face ceva interzis, teribilism sau plictiseală. Poate mulți dintre părinți sau și din cei apropiați, frați și surori sau prieteni s-au întrebat ce poate oferi drogul de este atât de dorit de tineri, mai ales. Ceea ce oferă drogurile este, în primul rând, o atmosferă foarte plăcută, desprinderea de realitate, senzația de aventură, uitarea problemelor (de regulă de acasă), apoi aceștia încep să consume din obicei. Va trece timp până când ei își vor da seama că problemele care apar sunt mai mari decât ”beneficiile”.

Ce este drogul, de fapt ?

Specialiștii spun că drogul este o substanță care influențează starea de conștiință, acționează asupra sentimentelor, dispoziției, gândirii și creează dependență. Drogurile sunt de două feluri: legale, cum ar fi cofeina, nicotina, alcoolul și unele medicamente, și ilegale, ca marijuana, cocaine, EXT și altele. După modul în care acestea acționează asupra Sistemului Nervos Central (SNC), drogurile ilegale sau „de abuz” se clasifică astfel:
- stimulente ale SNC: cocaina, amfetamine, crack ;
- depresive ale SNC: opiacee (opiu, morfina, heroina, metadona, petidina, codeina), barbiturice, tranchilizante ;
- perturbatoare ale SNC: cannabis, LSD, Ecstasy, PCP, Mescalina, Psilocybina, Psilocyna;

De regulă, dependența este de două feluri: fizică, când organismul pur și simplu nu mai poate funcționa fără drog, și psihică, când întregul proces de gândire este îndreptat spre consumul de droguri, animat de dorința enormă de a consuma un drog. Sevrajul pare ca răspuns al organismului la absenţa drogului cu care este obişnuit. Natura simptomelor şi intensitatea acestora depinde de drogul consumat. (ex: tremurături, dureri musculare, articulare, simptome specifice gripei etc.) Pentru oricare din aceste simptome, cei din anturajul lui, prietenii sau familia, este bine să ia anumite măsuri, să vorbească cu el și chiar să meargă împreună la un psiholog pentru soluționarea problemelor legate de adicție.