ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un cutremur de pământ de 7,2 grade pe scara Richter în Marea Neagră ar putea să genereze un tsunami distrugător, care ar lovi dramatic Mangalia.

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Referinţa la un cutremur de exact 7,2 grade pe scara Richter are legătură cu cea mai importantă referinţă seismică a Litoralului românesc.

În anul 1901, în Marea Neagră a avut loc un cutremur foarte puternic, de 7,2 grade pe scara Richter, la est de Capul Caliacra, pe falia Shabla.

A fost un cutremur care a distrus multe sate, a dislocat maluri şi a fost urmat de mai multe replici şi seisme secundare locale, care s-au produs pe durata mai multor ani, până în anul 1905, atingând magnitudini de 5,5 - 6 grade pe scara Richter.

Falia Shabla produce cutremure mari odată la 450 - 500 de ani, care pot ajunge la magnitudini de 7 - 7,5 grade pe scara Richter.

Ele se produc la adâncimi de aproximativ 15 - 30 km. Cutremure produse în această zonă cu efecte asemănătoare au avut loc în anii 543, 800 și 1444.